JOSIPOVIĆ U NOVOJ GRADIŠKI:

'U Hrvatskoj postoje tvrtke koje znaju, mogu i hoće!'

13.06.2011 u 15:40

Bionic
Reading

Predsjednik RH Ivo Josipović boravio je danas u Novoj Gradiški gdje je pustio u rad Tvornicu podnih obloga, u sastavu Drvne industrije Nova Gradiška. Potom je u novogradiškom Industrijskom parku svečano otvorio pogon tvrtke Clarum za proizvodnju tjestenine i proizvoda od tijesta

'Ovakvi primjeri daju vjeru u hrvatske proizvođače te potvrđuju da se može očekivati još snažniji razvoj kada Hrvatska postane punopravna članica EU', rekao je Josipović izrazivši time nadu da hrvatsko gospodarstvo ima dobre izglede na zahtjevnom i konkurentnom tržištu Europske unije.

Otvaranjem nove linije za proizvodnju masivnih drvenih podova DING, posao će, uz 80 trenutačno zaposlenih, dobiti još 25 radnika, a na proizvodnoj liniji visoke tehnologije zaposlit će se još šest radnika, čime će tvrtka Clarum u drugoj fazi razvoja povećati broj zaposlenih na 55.

Grad u kojemu je do rata tisuće ljudi radilo u pogonima drvne industrije Stjepan Sekulić i Slavonijaradinost, tvornici alata TANG, tekstilnim pogonima tvrtke Zlata i Nova, te u tvrtki za proizvodnju voća i povrća Nektar, danas je grad nezaposlenih. Većina spomenutih pogona ne radi, a u onima koji još daju znakove života, zaposleni se mogu prebrojiti na prste, stoga svako novo radno mjesto vrijedi zlata.

'Uvjeren sam da u Hrvatskoj postoje tvrtke koje znaju, mogu i hoće, a na državi je ne da vodi biznis umjesto biznismena, već da osigura uvjete za što jednostavniju proceduru, brže i bolje poslovanje te za izvoz. Očekujem od najavljenih reformi da idu upravo tim tragom', istaknuo je predsjednik Josipović. Naglasio je da pravu ljubav prema Hrvatskoj iskazuju upravo oni koji otvaraju radna mjesta te oni koji pošteno rade i plaćaju porez.

Na pitanje novinara o referendumu za ulazak u EU, predsjednik je rekao da bi za ishod referenduma bilo najbolje da se najprije održe izbori, a potom da Vlada koja potom bude izabrana, uz pojačane napore i u suradnji s oporbom i građanima, izbori uvjerljiv rezultat referenduma.

Na upit priprema li njegov Ured proslavu 20. obljetnice samostalnosti Hrvatske, predsjednik je odgovorio negativno te podsjetio da je budžet njegova Ureda ograničen.