priljev mozgova

U ovom slavonskom gradiću otvoren je ogromni Tehnološko-inovacijski centar

07.12.2023 u 17:49

Bionic
Reading

U Novoj Gradišci otvoren je Tehnološko-inovacijski centar (TIC), vrijedan 9,3 milijuna eura, koji se prostire na više od tri tisuće metara četvornih multifunkcionalnog sadržaja, koji uključuje laboratorijski, znanstveno-edukativni, konferencijski, izložbeni i uredski prostor

TIC ima pet vlastitih laboratorija - za 3D tehnologiju, za visoko brzinsku obradu, za automatizaciju i robotiku, toplinsku obradu te mjerni laboratorij. Uz sam Centar, postavljena je i fotonaponska elektrana snage 30 kilovata (kW), navodi se u priopćenju.

TIC je dio projekta Centra kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška (CEKOM NING), koji je ukupno vrijedan 15,8 milijuna eura i sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru ograničenog poziva Podrška razvoju centara kompetencija, a vrijednost bespovratnih sredstava iznosi gotovo 10,4 milijuna eura.

Direktor CEKOM-a Adam Đanić je prigodom otvorenja podsjetio da su osnovani 2016. godine, a svjedoci su i da se njihovi snovi ostvaruju.

"Otvorenje tehnološko-inovacijskog centra nije samo prekretnica za našu organizaciju, već i simbol naše predanosti napretku, inovacijama i znanstvenom istraživanju. Opremljen naprednim laboratorijima, tehnološkom opremom i stručnim timom, CEKOM NING je više od zgrade - to je inkubator ideja, istraživanja i tehnološkog napretka", izjava je Đanića koja se prenosi u priopćenju.

Gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić je, govoreći o značaju Tehnološkog-inovacijskog centra za Novu Gradišku i zapadnu Slavoniju naglasio, kako im je kada su dobili mandat građana da upravljaju gradom prva misao i zadaća bila zaustaviti egzodus mladih iz Nove Gradiške.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

"Jedini način na koji je to moguće napraviti jest otvaranje radnih mjesta, ali radnih mjesta koja osiguravaju normalnu egzistenciju. CEKOM danas i Tehnološko-inovacijski centar su kruna našeg rada i zalaganja u proteklih sedam godina. Danas se ljudi vraćaju u Gradišku i dolaze u radnu sredinu koja je tehnološki ispred mnogih sredina u kojima su radili", rekao je Grgić i poručio da nastavljaju dalje u smjeru istraživanja, razvoja, inovacija i tehnologija.

Posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za ekonomiju Velibor Mačkić je istaknuo kako su projekti poput ovoga "jedini način kako možemo ostati i opstati u uvjetima ubraznog razvoja tehnologija i vrijeme je da počnemo koristiti kompetitivne prednosti, a ne se oslanjati na komparativne prednosti čime je opterećena hrvatska ekonomija".