pokazatelji rastu

U Hrvatskoj boravi 90.000 turista, očekuje se rezultat bolji nego rekordne 2019.

15.04.2022 u 12:46

Bionic
Reading

U Hrvatskoj trenutno boravi 90.000 turista - većinom stranih, što je znatno više nego lani, a za Uskrs i proljetne školske praznike očekuje se i jači promet domaćih turista i učenika na školskim putovanjima te ukupno bolji uskrsni rezultati od lanjskih, kažu iz turističkog sektora.

Najviše turista je u Istri, na Kvarneru i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a među destinacijama u Dubrovniku, Poreču, Rovinju, Zagrebu i Splitu. Među strancima najviše turista stiglo iz Njemačke, Austrije, Velike Britanije, Slovačke, Češke i Slovenije, iznosi za Hinu Hrvatska turistička zajednica (HTZ) prve podatke iz eVisitora.

Iako nije u potpunosti usporedivo, jer je Uskrs lani bio ranije, iz HTZ-a podsjećaju da je 2021. godine u ovo vrijeme, tj. na dan 15. travnja, u Hrvatskoj bilo znatno manje turista, oko 17 tisuća, dok ih je 2019. na taj dan bilo oko 86 tisuća, što znači da smo na tragu rezultata iz te godine.

  • +14
Turisti na Hvaru Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ukupno je do sada ove godine, od 1. siječnja do 14. travnja, turista u Hrvatskoj bilo milijun i ostvarili su 3,1 milijun noćenja, što je za 121 odnosno 100 posto više nego u istom razdoblju 2021. godine te 76 posto dolazaka i 92 posto noćenja iz 2019. godine.

Očekivanjima boljih rezultata za Uskrs i dalje pridonosi ukidanje gotovo svih epidemioloških mjera u Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama u Europi, a bolji rezultati očekuju se i zbog kasnijeg Uskrsa.

S obzirom na najave s mnogih tržišta, turistički profesionalci vjeruju da će turista biti više i u predsezoni, a ne samo ljeti. Otvoreno je i više hotela nego lani, kao i dosta kampova, a bolji promet očekuju i u privatnom smještaju.

I iz Ministarstva turizma i sporta zadnjih dana poručuju da se nakon kratkog zastoja i usporavanja zbog rata u Ukrajini, buking nastavlja, a turisti dolaze te bismo u Hrvatskoj mogli imati odlično turističko ljeto, no kao i svi nadaju se da situacija u Ukrajini neće eskalirati i nadaju se kraju rata.

  • +20
Turisti u Omišu Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

I županijske jadranske turističke zajednice očekuju pozitivne trendove za Uskrs, a neke ističu da se na njihovom području već u prva tri mjeseca promet približio onome iz istog razdoblja rekordne 2019. ili ga i premašio.

"U cijeloj Hrvatskoj za uskrsne blagdane turistički sektor očekuje rast prometa odnosno ostvarenje više od lanjskih 140 tisuća noćenja za te blagdane, a u pojedinim županijama taj bi rast mogao biti i dvoznamenkast, od 10 do 20 posto", kažu iz HTZ-a.

To se pokazuje već u preduskrsnom tjednu, a većina Hininih sugovornika iz Istre, Dalmacije, posebice Zadra, Splita i Dubrovnika, kao i Zagreba, ali i Slavonije i Like, kaže kako se vidi da turista ima.

S proljećem otvorili su se i poslovi putničkim agencijama, koje su najviše trpjele u pandemiji, a iz Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) ističu da sada osim s domaćim tržištem već rade i sa stranim i putem njih dolaze i strani turisti.

"Teško je reći koliko koja agencija radi, ali uglavnom u cijeloj Hrvatskoj rade više nego zadnje dvije godine. Vjerujemo da će tako i ostati i da su teška razdoblja iza nas. Naravno da će naše članice na Jadranu u predsezoni kao i inače imati više posla nego one na kontinentu, ali i one rade i imaju klijente i očekujemo svi bolje poslovanje", kaže za Hinu predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

Agencije koje se time bave posebno veseli povratak školskih putovanja, maturalaca, izleta i sličnih, što je zadnje dvije godine bilo jako otežano ili nije ni bilo, te će se dio tih putovanja odvijati i idućeg tjedna, kada su školski praznici.

Fain napominje da su to za sada školska putovanja samo po Hrvatskoj, ali s obzirom na potražnju koja agencijama stiže iz škola i ako situacija u Europi ostane mirna, očekuje se da će biti i putovanja učenika u strane zemlje.

Osim školskih, Fain kaže da se vraćaju i krstarenja ili putovanja kruzerima. "Nemamo brojke i teško ih je znati, ali domaće agencije su za Uskrs prodavale aranžmane domaćima za kraća putovanja u strane zemlje, odnosno većinom u velike europske gradove. Neke su postavile i charter letove iz Hrvatske ili Slovenije, a nude razna odredišta, od Pariza, Rima i Londona do Egipta, Turske, pa i Maldiva i druge", dodaje Fain.

Važnim smatra što su mnogi zrakoplovni prijevoznici za Hrvatsku ove godine najavili puno više letova u gotovo sve domaće zračne luke, što agencijama dodatno otvara poslove transfera, izleta i druge.