STRANAČKI POSLUŠNICI

U HEP ponovno imenovani politički kadrovi

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 03.11.2009 15:04
  • Objavljeno 03.11.2009 u 14:53
hep

hep

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Robert Belošević

Strukovni sindikat radnika HEP-a TEHNOS priopćio je danas da su u Upravu HEP-a, kao i nedavno u Nadzorni odbor (NO), ponovno imenovani politički kadrovi

Očekujemo da nam Vlada i NO objasne kakve su to izvrsne programe za korporativno upravljanje HEP Grupom predložili novi članovi Uprave Miljenko Pavlaković i Velimir Rajković, kada nitko od 2200 fakultetski obrazovanih radnika HEP-a nije bio dovoljno dobar za ta mjesta, kaže se u priopćenju.

Sindikat ističe kako se radi o nastavku političkog kadroviranja - Pavlakoviću je "najsjajnija točka životopisa" šefovanje HDZ-om u Jastrebarskom, dok je Rajković imenovan po političkom ključu iz kvote HSS-a.

Očigledno nedavni apeli sindikata u HEP-u i inzistiranje na imenovanju dokazanih stručnjaka nisu urodili plodom, a predsjednik Uprave Leo Begović pao je na prvom ispitu i pokazao kako je "još jedan od onih koji isključivo slušaju nadređene", što je jasan znak da će HEP i dalje biti pod jarmom politike, umjesto struke.

Sindikati će stoga od poslodavca tražiti hitno ispravljanje svih unutarnjih nepravilnosti u HEP-u, a ima ih mnogo, tvrdi se u priopćenju.

Primjerice, ne postoji popis i opis poslova u HEP-u, zapošljavanje nije u skladu s aktima po kojima se mora napraviti interni natječaj, a Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta je predimenzioniran, te napravljen u korist poslovodstva.

Veliki broj radnika ima ugovore o radu za jedno radno mjesto a rade na drugom radnom mjestu, nemaju adekvatnu stručnu spremu ili za rad na potpuno istim poslovima imaju različite nazive radnih mjesta.

Zaštita na radu u pojedinim pogonima na vrlo je niskoj razini, radnici sjede na drvenim klupama, nemaju zaštitna sredstva, a radni prostori su u derutnom stanju.

Sindikati će također tražiti smjenu Petra Čubelića, direktora HEP Proizvodnje d.o.o. i Žarka Mudrovčića, direktora HEP Trgovine d.o.o, koji svojim primjerom pokazuju kako na poslovanje HEP-a utječe kadroviranje nestručnih ljudi.

Čubelić je došao u HEP s poslova održavanja vagona u HŽ-u, te kroz dva mjeseca postao direktorom najvažnijeg dijela HEP-a. Postao je poznat po potpunom blokiranju rada Radničkog vijeća i drastičnom rezanju troškova održavanja postrojenja.

Mudrovčić je direktor HEP Trgovine koja je sklopila sporni ugovor o kupnji struje po 83 eura za megavatsat (MWh) od EFT-a, te bi njegov odlazak zajedno sa starom Upravom i NO-om u najmanju ruku bio moralan potez.

Ispravljanje tih mnogobrojnih unutarnjih mana, kako bi HEP napokon počeo poslovati u skladu sa zakonima, bit će "popravni ispit" za Begovića i prilika novoj Upravi da pokaže sposobnost, kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Sindikata TEHNOS Denis Geto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi