u svetoj nedjelji

U Generi u pogon puštena najveća Hrvatska solarna fotonaponska elektrana

10.09.2019 u 19:05

Bionic
Reading

Na lokaciji tvrtke Genera u Svetoj Nedelji u utorak je puštena u rad najveća integrirana solarna fotonaponska elektrana za vlastite potrebe u Hrvatskoj, vrijedna gotovo 15 milijuna kuna, priopćeno je iz te tvrtke. Na približno 9.000 četvornih metara krovnih površina zgrada u vlasništvu Genere izgrađeno je solarno fotonaponsko postrojenje koje će godišnje proizvoditi 1.535.585 kWh električne energije i uštedjeti više od milijuna kuna. Također, emisije CO2 na godišnjoj će se razini smanjiti za 360 tona.

Projekt „Izgradnja fotonaponske elektrane Genera za potrebe proizvodnog pogona”, ukupno vrijedan 14,7 milijuna kuna, dijelom je financiran iz programa Europskog fonda za regionalni razvoj, a temeljem ugovora o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava, zaključenog između Genere i Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u lipnju 2018. godine.

Svečanom puštanju u rad elektrane prisustvovali su izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Domagoj Validžić, izaslanik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Pinter, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, član Uprave Hrvatskog Telekoma Saša Kramar, izvršni direktor Dechra Pharmaceuticalsa Ian Page, predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Genera Mladen Vedriš, član Uprave tvrtke Genera Marko Fresl i drugi.

Izvršni direktor Dechra Pharmaceuticalsa, većinskog vlasnika Genere, istaknuo je zadovoljstvo radom u kompaniji koja je u posljednje četiri godine, koliko je prošlo od njegovog prvog posjeta, narasla skoro četiri puta.

“Solarna elektrana koju danas puštamo u pogon je najnoviji od mnogo noviteta koje smo uveli posljednjih godina. Imamo odličan tim za budućnost i želim zahvaliti svima koji su zajedno s nama u ovoj poslovnoj avanturi”, izjavio je Page.

Predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Genera Mladen Vedriš naglasio je da su novi solarni paneli važni i zbog toga jer se ne radi o farmi koja zaposjeda novi prostor. "Iznimno je bitan stupanj koncentracije panela na već postojećem prostoru, jer se ne radi o farmi koja zaposjeda novi prostor, pa sa samog komercijalnog aspekta to je visoka proporcija energije koja se upotrebljava za vlastite potrebe, dok se višak prenosi u mrežu”, rekao je Vedriš, dodavši da se više od 90 posto produkcije koja se stvara u Generi izvozi, stoga je doprinos tvrtke Genera BDP-u Hrvatske značajan.

Grad Sveta Nedelja dao je punu podršku tom projektu, a gradonačelnik Zurovec istaknuo je kako je ponosan na poduzetničku klimu koja se stvorila u tom gradu.

"Grad Sveta Nedelja također funkcionira na način da se povlače sredstva iz europskih fondova, a veliku podršku imamo i od strane Županije. Ponosan sam na ovaj podvig, a u odnosu na prije nekoliko godina napravili smo veliki pomak oko navedenog postrojenja, kako u vidu tehnologije, tako i u pogledu samih ljudi i stručnjaka koji su uključeni u njegovo funkcioniranje", kazao je Zurovec.

Svoju podršku izrazio je i župan Kožić, istaknuvši da danas na prostoru Zagrebačke županije funkcionira dvadesetak poduzetničkih zona te da se vidi značajan porast ulaganja.

Hrvatski Telekom zajedno sa svojim partnerom za obnovljive izvore energije tvrtkom Enerco Solar implementirao je cjelokupnu fotonaponsku elektranu. Ova elektrana predstavlja jedno od najkompleksnijih i najnaprednijih sustava takvog tipa, a uključuje fotonaponski sustav, ICT sustav i aplikaciju za nadzor i upravljanje radom elektrane, point-to-point bežičnu komunikaciju distribuiranih dijelova sustava, komunikaciju s internetom, te Cloud rješenje za pohranu podataka o radu elektrane.

"Iznimno mi je drago što je Hrvatski Telekom sudjelovao u realizaciji ovog projekta. Kao tehnološki lider i vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj, Hrvatski Telekom ima odgovornost poticati digitalizaciju hrvatskog društva i svima u Hrvatskoj omogućiti da iskoriste tehnologiju za bolji život i uspješnije poslovanje. U fokusu našeg poslovanja je korisnik, a kada govorimo o ključnim poslovnim korisnicima, cilj nam je pomoći im u razvoju vlastitog poslovanja te stvoriti dugoročni partnerski odnos. Jedna od strateških odrednica naše kompanije je i digitalizacija tvrtki svih veličina, bilo da je riječ o digitalizaciji procesa, dokumentacije ili poslovanja. Ciljevi su poboljšati efikasnost, produktivnost, i konkurentnost poslovanja tvrtki", rekao je član Uprave Hrvatskog Telekoma Saša Kramar.

Mate Omazić, direktor projekta obnovljivih izvora energije u HT-u i voditelj realizacije projekta SE Genera, izjavio je:

'Realizacijom ovog projekta tvrtka Genera će postići više pozitivnih efekata od kojih valja izdvojiti smanjenje operativnih troškova, povećanje konkurentnosti, povećanje energetske neovisnosti, detaljno praćenje energetske slike poduzeća i smanjenje emisije CO2. Također, ovim projektom ostvaren je visoki stupanj konvergencije ICT tehnologija i energetike što predstavlja veliki korak prema industriji 4.0. U skladu sa strateškim smjerom društva, temelj ovog projekta su nove digitalne tehnologije, obnovljivi izvori energije, održivi razvoj i inovacije te mi je drago što Hrvatski Telekom svojim znanjem i resursima ima priliku pomoći svojim poslovnim korisnicima da budu još konkurentniji na domaćem i svjetskom tržištu. Ova elektrana trenutno je najveća integrirana fotonaponska elektrana za vlastite potrebe u RH i posebno vrijedi istaknuti da je uz korišteno znanje i većina ugrađenih komponenti i opreme hrvatske proizvodnje. Iznimno smo ponosni na ovaj projekt te bih se posebno zahvalio članovima projektnog tima te svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog sustava.'