PRODAO BIZNIS BRITANCIMA

Hanžeković podvukao crtu: Je li mu se Genera na kraju isplatila?

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 04.08.2015 08:38
  • Objavljeno 04.08.2015 u 06:47
Marijan Hanžeković

Marijan Hanžeković

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Poslovnu zajednicu iznenadila je vijest objavljena jučer na Zagrebačkoj i Londonskoj burzi da je Marijan Hanžeković prodao većinski udjel u farmaceutskoj tvrtki Genera snažnoj britanskoj kompaniji Dechra Pharmaceuticals. Poznati zagrebački odvjetnik i jedan od najaktivnijih investitora na domaćem tržištu kapitala prodajom Genere utržit će 27,7 milijuna eura, ali neće puno zaraditi u odnosu na uloženi kapital

Novac za kupnju Genere Hanžeković je osigurao početkom 2007. prodajom svog udjela u kartičarskoj kući Diners. S partnerima Željkom Kraljevićem i slovenskim poduzetnikom Tomažom Lovšeom Hanžeković je prodao Diners Erste banci, a za svoj dio dobio je 51 milijuna eura.

U Diners je ušao 2001., prema njegovim tvrdnjama s 10 milijuna eura. Novac od Dinersa Hanžeković je plasirao u različite dionice na tadašnjem rastućem domaćem tržištu kapitala, a najviše je uložio u Veterinu, farmaceutsku tvrtku koju je Pliva odlučila prodati jer se nije uklapala u tadašnju strategiju fokusiranja na osnovni biznis. Javnom ponudom koju je objavio u svibnju 2008. Hanžeković je stekao većinski udjel od 72,18 posto Veterini, a godinu dana kasnije tvrtki je dao novo, modernije ime – Genera.

Za akciju preuzimanja Hanžeković je na proljeće 2008. izdvojio 55,3 milijuna kuna, a ukupno je u Generu, prema tvrdnjama iznesenim u intervjuu Poslovnom dnevniku, uložio oko 190 milijuna kuna (25 milijuna eura). Tada je u javnoj ponudi Hanžeković je dionice plaćao po 110 kuna, a nakon izbijanja krize i sloma domaćeg tržišta kapitala cijena dionice Genere potonula je na samo 40 kuna.

Nema sumnje da je Hanžeković preplatio Veterinu s obzirom na tajming i vlastito priznanje da je u vrijeme preuzimanja Veterina bila jedna zapuštena tvornica bez razvoja. S obzirom na to da će za svoj vlasnički udjel Hanžeković od Britanaca nakon šest godina dobiti 27,7 milijuna eura, može se zaključiti da je vrijednost onoga što je potrošio na zagrebačku farmaceutsku tvrtku tek nakon značajnih ulaganja u unapređenje poslovanja danas premašila Hanžekovićev ulog. U konačnici će na toj transakciji Hanžeković zaraditi svega 2,7 milijuna eura, znatno manje nego na dobrom poslu s Dinersom.

Ipak i time može biti zadovoljan u odnosu na neka druga ulaganja iz prijašnjih godina poput onih u Optima Telekom i Questus fond, na kojima je pretrpio značajne gubitke.

Trenutačno je najveći zalogaj zagrebačkog odvjetnika Europapress holding, medijska grupacija koju je lani preuzeo u postupku predstečajne nagodbe, nakon čega je iz tvrtke maknuo dugogodišnjeg šefa i suvlasnika Ninoslava Pavića.

Ipak, Hažekoviće osnovni biznis i dalje su odvjetničke usluge na kojima gradi sve druge poslove. Odvjetničko društvo Hanžeković u kojem je osam partnera, a većinski je Marijan Hanžeković najveće je u Hrvatskoj. Lani je ostvarilo prihod od 53,6 milijuna kuna, uz dobit od 8,5 milijuna kuna. Značajan dio prihoda društvo ostvaruje na ovrhama koje radi za velika poduzeća. Klijenti su mu važne i velike kompanije poput rovinjskog Adrisa za koji je radio na operaciji preuzimanja Croatia osiguranja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!