FARMACEUTSKE TVRTKE U 2014.

Isplati se štancati lijekove: Pliva i Genera uzletjele

28.05.2015 u 09:31

Bionic
Reading

Vodeće hrvatske farmaceutske kompanije u prošloj su godini opravdale ulogu pokretača koja im je namijenjena u vladinoj industrijskoj strategiji. Šest najvećih farmaceuta – Pliva, Belupo, JLG, Hospira, Genera, ACG Lukaps - plasiranih na listi tisuću najvećih hrvatskih kompanija, ostvarilo je rast prihoda od 13,4 posto, a dobit im je povećana za 18,5 posto

Najagilnija među pokretačima bila je Pliva koja je učvrstila vodeću poziciju u farmaceutskom sektoru. Pliva Hrvatska u vlasništvu jedne od najvećih svjetskih generičkih kompanija, izraelske Teve, prošlu je godinu zaključila sa 3,8 milijardi kuna prihoda što predstavlja rast od 22,6 posto. Istovremeno, dobit joj je uzletjela čak 64 posto dostigavši 551,7 milijuna kuna. Plivin rast rezultat je ambicioznog investicijskog ciklusa u kapacitete za proizvodnju suhih oralnih lijekova te nove istraživačke laboratorije.

U usporedbi s vodećom regionalnom farmaceutskom kompanijom, slovenskom Krkom čiji prihodi su prošle godine iznosili 1,19 milijardi eura (devet milijardi kuna), Pliva još uvijek dobrano zaostaje. Ipak taj je zaostatak donekle smanjen budući da je Krka prošle godine pretrpjela pad prihoda od 10 milijuna eura, uglavnom zbog problema na ruskom tržištu.


Nešto slabije u odnosu na 2013. poslovali su Plivini izazivači, Belupo, koji posluje u sastavu Podravke i riječki Jadran Galenski labaratorij (JLG) u većinskom vlasništvu Ive Usmianija. Unatoč rastu prodanih količina, Belupo je pretrpio pad prihoda od 4,3 posto i za trećinu manju neto dobit. Podbačaj je posljedica gubitaka na ruskom tržištu do kojih je došlo zbog rapidnog slabljenja rublje, a negativan utjecaj na rezultat imale su i niže cijene lijekova na recept na hrvatskom tržištu. Slične probleme sa ruskim rubljem imao je i JGL, kojem u je Rusija glavno tržište za plasman brenda Aqua Maris.

Snažan iskorak napravila je Genera, koja bilježi dvoznamenkasti rast prihoda (+11,2 posto) i troznamenkasti rast dobiti (+221,9 posto). Kompanija u većinskom vlasništvu zagrebačkog odvjetnika Marijana Hanžekovića u prošloj je godini nastavila snažan prodor na inozemna tržišta. Između ostaloga, realizirala je prvu isporuku peradarskih cjepiva na tržište Turske kao i prve isporuke veterinarskih proizvoda na tržišta Grčke i Španjolske. Također, ishodovali su uvozne dozvole te isporučili prve serije antibiotika (Geomicin F) za tržišta Mađarske i Irske.

Među brzorastućim farmaceutima našla se i široj javnosti nepoznata tvrtka ACG Lukaps iz Ludbrega koja proizvodi tvrde želatinske kapsula za farmaceutsku industriju i izvozi gotovo cjelokupnu proizvodnju. Tvrtka u indijskom vlasništvu lani je briljirala skokom prihoda od 32,8 posto i dobiti od čak 371,7 posto. U proteklih sedam godina tehnologiju i ljude uložila je više od sto milijuna kuna, a u tijeku je i novi investicijski ciklus vrijedan oko 150 milijuna kuna koji bi trebao završiti iduće godine i rezultirati utrostručenjem sadašnje razine proizvodnje.

Na listu tisuću najvećih nije se probio Pharmas, čiji prihod je lani dosegnuo 53,6 milijuna kuna. Unatoč kontinuiranom rastu prodaje, farmaceutska kompanija u vlasništvu Luke Rajića i pet godina nakon pokretanja proizvodnje grca u gubicima. Prošle godine zabilježila je rekordan minus od 43,6 milijuna kuna. Stoga ne iznenađuju neslužbene informacije kako su splasnule ambicije većinskog vlasnika za daljnja ulaganja u farmaceutski biznis.