private equity

U financijskom sustavu otkucava tempirana bomba: 'Dug u sjeni' koji su stvorile 'nebanke' ima potencijal razoriti čitava tržišta

28.03.2023 u 09:23

Bionic
Reading

Dok igrači na tržištu kapitala žure identificirati odakle će doći sljedeći nalet volatilnosti, neki nadzornici misle da bi odgovor mogao biti zakopan u ogromnoj hrpi 'skrivene poluge' koja je tiho izgrađena u prošlom desetljeću

Više od desetak regulatora, bankara, upravitelja imovinom i bivših dužnosnika središnje banke s kojima je razgovarao Bloomberg News kažu da dug u sjeni i njegove veze sa zajmodavcima postaju glavni razlog za zabrinutost jer rastuće kamatne stope izazivaju potrese na financijskim tržištima. Predsjednik Federal Deposit Insurance Corp. Martin Gruenberg i predsjednik BlackRock Inc. Larry Fink pozvali su na više nadzora u nedavnim javnim komentarima.

Zabrinjavajuća je činjenica to da je private equity tvrtkama i ostalima privatnim financijerima bilo dopušteno da nagomilaju jeftine zajmove jer su se bankarski propisi pooštrili nakon globalne financijske krize - bez dovoljnog nadzora nad načinom na koji bi dug mogao biti međusobno povezan. Iako su pojedinačni zajmovi male vrijednosti, često su raspoređeni u slojeve na takav način da bi ulagači i zajmoprimci mogli trpjeti ako se banke ili drugi davatelji kredita iznenada povuku.

'Blago smanjenje ili povećanje kamatnih stopa može neke kompanije otjerati u bankrot', rekao je Ludovic Phalippou, profesor financijske ekonomije na Sveučilištu Oxford. 'To dovodi u probleme njihove private equity fondove, a potom i banku koja osigurava financijsku polugu fondu', ističe.

Pitanja o potencijalnoj prijetnji postala su urgentna nakon propasti banke Silicon Valley, glavnog financijaša rizičnog kapitala i private equity fondova. Credit Suisse Group, koja je nekoliko dana kasnije zapala u poteškoće, također je osigurala razne oblike kreditnih linija upraviteljima fondova. Iako problemi niti jedne banke nisu bili uzrokovani tim dugovima, zabrinjavajuće je to da su mogli izazvati širu zarazu da zajmodavci nisu bili spašeni.

Silicon Valley Bank Izvor: Profimedia / Autor: NOAH BERGER / AFP / Profimedia

Odluka o jamčenju sredstava štedišama SVB-a izazvala je zabrinutost da je propušteno nešto šire oko sistemskog rizika od onoga koji zajmodavac predstavlja, smatra bivši dužnosnik Bank of England, koji je govorio za Bloomberg pod uvjetom anonimnosti.

Za razliku od banaka, private equity fondovi u krizama su zaštićeni činjenicom da njihovi ulagači ulažu kapital na dulje vrijeme. Ali neznanje o potencijalnim problemima i slabostima koje bankarstvo u sjeni predstavlja financijskom sustavu zabrinjava nadzornike.

Nedavna previranja vjerojatno će dovesti do dubljih istraga o pozajmljivanju u sjeni na globalnoj razini, što uključuje kredite private equity fondova, osiguravatelja i mirovinskih fondova, smatra dužnosnik Bank of England. To znači utvrditi gdje je rizik završio kada je nakon financijske krize prešao iz bilanci banaka. Regulatori također žele ispitati kreditni rizik za banke od zajmova koje su dale tvrtkama specijaliziranim za preuzimanje drugih tvrtki (buyout firm) tijekom procvata alternativne imovine.

Kako bi pomogao uočiti potencijalne probleme, Bank of England planira ove godine prvi put testirati nebankarske zajmodavce na stres, uključujući private equity tvrtke. Očekuje se da će detalji o tome biti objavljeni u narednim danima.

Credit Suisse Izvor: Profimedia / Autor: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Upravitelji fondova također su zabrinuti. 'Sistemski kreditni događaj' predstavlja najveću prijetnju globalnim tržištima, a najvjerojatniji izvor je američko bankarstvo u sjeni, prema anketi ulagača koju je prošli tjedan objavila Bank of America. Najviši financijski regulatori američke vlade signalizirali su u veljači da će razmotriti zaslužuju li neke nebankarske tvrtke stroži nadzor kao sistemski važne institucije.

Vijeće za nadzor financijske stabilnosti ponovno će staviti 'nebankovno financijsko posredovanje' na stol kao prioritet za 2023., navodi se u izjavi Ministarstva financija. Federalne rezerve, Federal Deposit Insurance Corp. i Odbor za financijsku stabilnost odbili su komentirati ovu priču.

Potpredsjednik Europske središnje banke Luis de Guindos upozorio je u intervjuu za Business Post, objavljenom u nedjelju na internetskim stranicama ECB-a, da su nebanke 'preuzele mnogo rizika' tijekom ere niskih kamatnih stopa i potencijalne ranjivosti 'mogu isplivati na površinu' jer se mijenja monetarna politika.