koronakriza

U Europskoj uniji zabilježen najveći pad osobne potrošnje i najveći rast štednje od kad se prate podaci

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 29.07.2020 07:58
  • Objavljeno 29.07.2020 u 07:58
Osobna potrošnja - ilustracija

Osobna potrošnja - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Susenj

U Europskoj uniji i eurozoni u prvom je tromjesečju realna potrošnja po stanovniku na kvartalnoj razini pala najviše od početka vremenskih serija odnosno od 1999. godine, pokazuje izvješće Eurostata koje obuhvaća podatke 14 zemalja, među kojima nije Hrvatska.

U prvom tromjesečju, kada su zemlje članice u ožujku naveliko počele uvoditi mjere za suzbijanje Covida-19, realna potrošnja kućanstava po stanovniku u EU pala je za 2,9 posto, nakon pada za 0,2 posto u prethodnom tromjesečju, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće. To je njezin najveći pad od početka tih vremenskih serija u 1999., navodi se u izvješću.

Realni dohodak kućanstava po stanovniku u EU uvećan je pak za 1,2 posto, nakon pada za jedan posto u četvrtom kvartalu 2019. U eurozoni je realna potrošnja kućanstava po stanovniku pala za tri posto, nakon pada za 0,4 posto u prethodnom tromjesečju. To je također njezin najveći pad od početka vremenskih serija u 1999. godini.

Realni dohodak kućanstava u eurozoni po stanovniku porastao je za 1,1 posto, nakon što je u istom postotku smanjen u četvrtom tromjesečju 2019. Stopa štednje kućanstava u prvom kvartalu značajno je porasla u EU i eurozoni - za 4,3 postotna boda u odnosu na četvrto tromjesečje 2019. godine.

Porasla je u svim zemljama članicama za koje su rezultati bili raspoloživi, odnosno u njih 14: Belgiji, Danskoj, Nizozemskoj, Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, Irskoj, Austriji, Finskoj, Portugalu, Njemačkoj, Češkoj, Švedsku i Poljskoj. Najveći rast stope štednje kućanstava imale su Belgija, Danska i Nizozemska, a najslabiji Poljska, Švedska i Češka.

Kod svih zemalja, uz izuzetak dvije, njezin se rast pripisuje značajno smanjenoj individualnoj potrošnji. Najizraženiji pad individualne potrošnje zabilježen je u Italiji, Španjolskoj i Belgiji, a slijedi Francuska.

U prvom kvartalu bruto raspoloživi dohodak kućanstava u EU porastao je za 1,2 posto, a u eurozoni za 0,9 posto.. Pritom je bruto raspoloživi dohodak porastao u Poljskoj, Danskoj, Češkoj, Irskoj, Nizozemskoj i Finskoj, dok je smanjen u Španjolskoj, Italiji, Portugalu, Njemačkoj i Austriji.

Podaci za Hrvatsku nisu bili dostupni. Naime, podaci za kućanstva nisu dostupni za zemlje-članice čiji je BDP u tekućim cijenama manji od jedan posto ukupnog tako iskazanog BDP-a EU-a, napominju u izvješću.

Stopa investicija kućanstava u prvom kvartalu pala je u EU za 0,3 postotna boda, a u eurozoni za 0,2 postotna boda. Među zemljama članicama čijim su podacima raspolagali u Eurostatu, najveći pad stope investicija kućanstava zabilježen je u Španjolskoj, Francuskoj i Belgiji.

U sedam zemalja članica stopa investicija kućanstava je uvećana, pri čemu najviše u Njemačkoj, Nizozemskoj i Danskoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!