teška koronakriza

Potrošnja građana u travnju sasječena za 25 posto, industrijska proizvodnja trenusla 11 posto

29.05.2020 u 12:53

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je u travnju potrošnja u maloprodaji potonula rekordnih 25,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, a velik pad zabilježila je i industrijska proizvodnja, što najavljuje oštar pad hrvatskog gospodarstva u drugom tromjesečju. Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u travnju pala 19,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na travanj prošle godine potonula 25,5 posto.

To je drugi mjesec zaredom kako je potrošnja pod utjecajem koronakrize pala, s obzirom da je u ožujku bila 7 posto manja nego u istom lanjskom mjesecu. DZS je u petak objavio i podatak da je industrijska proizvodnja u travnju pala 11 posto u odnosu na isto lanjski mjesec, što je njezin najveći pad od lipnja 2009. godine, kada je potonula 13,3 posto.

To je i već šesti mjesec zaredom kako proizvodnja pada.

Oštar pad potrošnje i proizvodnje posljedica je mjera usmjerenih na sprječavanje širenja koronavirusa, koje su stupile na snagu u drugoj polovici ožujka.

To je usporilo rast gospodarstva već u prvom tromjesečju, pa je bruto domaći proizvod (BDP) porastao samo 0,4 posto na godišnjoj razini, najsporije od trećeg kvartala 2014. godine, pokazali su jutros objavljeni podaci DZS-a.

U drugom tromjesečju očekuje se oštar pad gospodarstva, a potom i recesija, odnosno pad gospodarstva dva tromjesečja zaredom.

U nedavno provedenoj anketi Hine, analitičari u prosjeku u drugom kvartalu očekuju pad BDP-a za 20,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a njihove se procjene pada kreću u rasponu od 15 do 25 posto.

To je znatno više od 8,8 posto, dosad najvećeg pada BDP-a, zabilježenog u prvom tromjesečju 2009. godine na početku financijske krize.