PODACI EUROSTATA:

U EU industrijska proizvodnja pala, u Hrvatskoj rast usporen

15.12.2016 u 09:05

Bionic
Reading

Rast industrijske proizvodnje u Hrvatskoj znatno se usporio u listopadu u odnosu na prethodni mjesec, dok je u Europskoj uniji i eurozoni pad proizvodnje ublažen, pokazuju podaci Eurostata

U listopadu je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla 1,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada je poskočila 3,6 posto na mjesečnoj razini.

Na području 28-člane Europske unije proizvodnja je pak u listopadu pala za 0,3 posto u odnosu na rujan, kada je smanjena za 0,7 posto. Na jedinstvenom području eura zabilježeno je smanjenje aktivnosti u industriji za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada su, prema revidiranim podacima Eurostata, skliznule 0,9 posto.

Među članicama EU-a najveći pad industrijskih aktivnosti na mjesečnoj razini zabilježile su Irska, za 3,6 posto, Švedska, za 2,9 posto, i Luxemburg, za 2,2 posto, dok su najveći skok ostvarile Danska, za 4,7 posto, Grčka, za 4,5 posto, te Litva i Latvija, za 2,7, odnosno 2,5 posto.

Na godišnjoj je razini industrijska proizvodnja u EU u listopadu porasla, ali sporije nego mjesec dana prije. Tako je u listopadu porasla za 0,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je u rujnu rast iznosio 1,3 posto. U 19-članoj eurozoni rast industrijske aktivnosti usporen je u listopadu na 0,6 posto na godišnjoj razini, s 1,3 posto mjesec dana prije.

Na godišnjoj je razini u listopadu industrijska proizvodnja najviše porasla u Grčkoj, za sedam posto, a slijedile su Latvija s rastom od 6,7 posto i Slovenija sa 6,6-postotnim rastom. Najviše su pak potonule industrijske aktivnosti u Irskoj, za 6,5 posto, Malti, za 5,7 posto, i Luksemburgu, za 2,2 posto.

Hrvatska je u listopadu zabilježila rast industrijske proizvodnje za 1,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je nešto sporiji rast u odnosu na 1,9 posto u rujnu.

Prema nedavno objavljenim kalendarski prilagođenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u listopadu je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla za 1,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što predstavlja rast proizvodnje na godišnjoj razini već 21. mjesec zaredom.