PROTUKRIZNE MJERE

U Baselu se kroje nova pravila za bankare

12.09.2010 u 09:34

Bionic
Reading

Guverneri središnjih banaka i financijski regulatori iz 27 zemalja u nedjelju bi na sastanku u švicarskom Baselu trebali usuglasiti nova pravila u bankarstvu, koja kroz povećanje temeljnog kapitala i druge mjere trebaju spriječiti ponavljanje financijskih kriza poput one iz 2008. godine, najavljuju u subotu američki mediji

Baselski odbor za nadzor banaka (BCBS), međunarodni forum za suradnju u nadzoru bankarstva, u posljednih je nekoliko mjeseci uglavnom usuglasio nova pravila nazvana Bazel III, no ostaje pitanje njihovog uvođenja.

Američki regulatori traže da rok za uvođenje novih pravila bude pet godina, dok njemački insistiraju na desetogodišnjem tranzicijskom razdoblju u čemu ih podupire samo nekoliko zemalja, javljaju mediji.

Odbor je ovoga tjedna raspravio prijedlog koji poziva da minimalni tzv. Tier 1 razmjer kapitala za financijske institucije bude 6 posto, te dodatnih 3 posto za loša vremena. Konačni dogovor o razmjeru kapitala nije postignut, ali se očekuje da će biti blizu te brojke, uz moguće smanjenje za 0,5 posto, kako bi se udovoljilo Njemačkoj. Od banaka bi se tražilo da drže 5 posto običnih dionica, te 2,5 posto povrh toga kao zaštitu.

Prema važećim pravilima Basel II, Tier I je sada 4 posto, a pola od toga trebaju biti obične dionice, dok dodatni zaštitni postotak nije propisan.

Tier 1 odražava razmjer bankovnog temeljnog dioničkog kapitala prema ukupnoj, rizicima opterećenoj, imovini i smatra se mjerilom sposobnosti banke da podnese buduće gubitke. Primjerice, Tier 1 od 10 posto, značio bi da banka u svom trezoru drži 1 kunu na svakih 10 koju njezini klijenti imaju na računima.

Europske banke su manje kapitalizirane od američkih i one bi prema novim baselskim pravilima morale prikupiti više kapitala. Deutsche Bank AG, najveći njemački kreditor, trebala bi prodati oko 9 milijardi eura u dionicama, kazali su bankari. Najvećih 10 njemačkih banaka trebale bi prikupiti 105 milijardi dolara kapitala, prema procjeni Udruge njemačkih banaka od 6. rujna.

'Zabrinutost je veća u Europi jer su njihove banke manje kapitalizirane', izjavio je Frederick Cannon, glavni strateg za dionice newyorškog investicijskog fonda Keefe, Bruyette&Woods.

Dvije najveće švicarske banke UBS AG i Cradit Suisse Group AG, bit će pogođene novim pravilima, izjavio je Daniel Zuberbuehler, potpredsjednik švicarske Uprave za financijska tržišta.

Analitičari Morgan Stanleya objavili su u 8. rujna da će prema novim baselskim pravilima još neke velike europske banke morati povećati kapital, uključujući austrijsku Erste Group Bank AG, Allied Irish Bank PLC i Bank of Ireland PLC, navodi u subotu The Wall Street Journal.

Prema istoj analizi, samo tri od 18 velikih američkih banaka pale bi ispod razmjera od 7 posto običnih dionica, a najveća je njih je Bank of America, najveći američki kreditor.

Nova pravila zahtijevat će od banaka da izdvoje ogromne svote potencijalno novog kapitala, zadrže više novca u blagajni radi zaštite od loših vremena, te da ograniče kreditiranje ako se čini da gospodarstvo raste prebrzo. Cilj je stvoriti bankarski sustav otporan na krize, imun na cikluse procvata i kraha koji karakteriziraju razvijena svjetska gospodarstva, piše The Washington Post.