ISTJEČE PRELAZNO RAZDOBLJE

U 2021. nastupaju nova pravila u poslovanju s Velikom Britanijom, pogledajte što se mijenja

17.12.2020 u 14:27

Bionic
Reading

Kakve novosti Brexit donosi za gospodarstvenike koji posluju s UK-om bila je tema webinara pod nazivom „Povlačenje Ujedinjene Kraljevine i pravila EU u području carina – Istek prijelaznog razdoblja“ koji su organizirali Hrvatska gospodarska komora i Carinska Uprava Ministarstva financija

Početkom veljače UK je izašla iz Europske unije, a posljednjeg dana ove godine istječe prijelazno razdoblje utvrđeno Sporazumom o povlačenju u kojem se pravo Unije primjenjuje na i u UK-u. Drugim riječima, UK postaje treća zemlja pa se prestaju primjenjivati povlašteni trgovinski aranžmani s EU-om, a roba u međusobnoj trgovini postaje predmet carinskog nadzora i postupanja. To važi i za sve britanske prekomorske teritorije.

„Pregovori su još u tijeku i svi postupci nisu do kraja definirani, zato se moramo pripremiti za sve scenarije, pa i onaj najgori – izlazak bez dogovora. Svima nam je u cilju da cijeli proces prođe s što manje poteškoća, zato smo i organizirali ovo predavanje. Danas ćemo dati odgovore na mnogobrojna pitanja koja muče naše poduzetnike koji posluju s UK-om“, istaknuo je Dario Soldo, direktor Sektora za graditeljstvo i promet HGK.

Bosiljko Zlopaša, pomoćnik ravnatelja Carinske uprave, naglasio je da se najviše neizvjesnosti očekuje u ugovoru u slobodnoj trgovini, dok u carinskom dijelu ne bi trebalo biti većih poteškoća, iako se i tu stvari još uvijek mijenjaju, ovisno o pregovorima između dviju strana.

„Istekom prijelaznog razdoblja svi EORI brojevi izdani u UK-u neće biti valjani u EU, kao ni odobrenja koja su izdala njihova carinska tijela. Mi nemamo baš intenzivnu gospodarsku suradnju s UK-om pa nam to nije toliko važno, ali utjecat će na druge zemlje. Odobrenja koja su izdala carinska tijela EU država i dalje će biti valjana, ali će ih carinsko tijelo morati izmijeniti po službenoj dužnosti ili kad gospodarski subjekt zatraži izmjenu, u pogledu zemljopisnog područja primjene ili elemenata odobrenja koji se odnose na UK. Odobrenja izdana gospodarskim subjektima s EORI brojevima UK-a više neće biti valjana u EU, a izuzetak je ako gospodarski subjekt ima poslovni nastan u EU“, pojasnio je Zlopaša, dodavši kako se odobrenja izdana gospodarskim subjektima s EORI brojevima EU-a koja su trenutačno valjana i u UK-u, moraju izmijeniti kako bi se uzeo u obzir istek prijelaznog razdoblja i odgovarajuće zemljopisno područje primjene.

Što se tiče unosa robe u carinsko područje Unije, roba dovezena iz UK-a po isteku prijelaznog razdoblja mora biti obuhvaćena ulaznom skraćenom deklaracijom (ENS). „Najveći problem bit će kretanje robe koje je u tijeku, odnosno ako je roba poslana prije isteka prijelaznog razdoblja, a na granicu dođe nakon isteka. Takva roba će se smatrati domaćom ako zainteresirana osoba dokaže da roba ima carinski status robe Unije te da je krenula prema odredištu prije isteka prijelaznog razdoblja. Carinski status se dokazuje dokumentima poput provozne deklaracije T2, isprave T2L, carinskog robnog manifesta ili računa, a početak kretanja prije isteka prijelaznog razdoblja dokazuje se prijevoznim ispravama (CMR, CIM, itd). Ako se ne može dokazati status robe Unije i početak kretanja prije isteka prijelaznog razdoblja, ta se roba smatra robom koja nije roba Unije tj. robom iz treće zemlje i na nju će se obračunati uvozna davanja“, kazao je Zlopaša, dodavši kako su, što se provoza robe tiče, garancije ključno pitanje za naše špeditere.

„Postojeće zajedničke garancije koje ste podnijeli kod CURH valjane su još godinu dana od isteka prijelaznog razdoblja i ne treba ih mijenjati zbog Brexita. Međutim, ako svoju zajedničku garanciju za provoz želite koristiti u UK-u nakon 1. siječnja 2021. morate podnijeti dodatak prihvaćenom jamstvu kojim se jamči za dugove koji mogu nastati u UK-u ugovornoj strani Konvencije o zajedničkom provozu ili zahtjev za izmjenu odobrenja o zajedničkom osiguranju za provoz uz oslobođenje od polaganja osiguranja, putem aplikacije „Carinske odluke“. Za Sjevernu Irsku, na koju se u smislu Sporazuma o povlačenju nastavlja primjenjivati carinsko zakonodavstvo EU, potrebno je također dostaviti aneks jamstvene isprave koji sadrži adresu za dostavu pismena u Sjevernoj Irskoj. Ako će vaše zajedničko osiguranje za provoz biti valjano u UK, nije potrebna dostava posebne adrese za dostavu pismena u Sjevernoj Irskoj“, kazao je Zlopaša.

Dotaknuo se i druge problematike, poput vraćene robe, puštanja u slobodni promet, privremenog uvoza, pravila i mogućih scenarija kretanja roba u postupku provoza te izvoza i ponovnog uvoza, a njegova kolegica Dubravka Begović, koordinatorica Sektora za carinski sustav Carinske uprave, pobliže je objasnila aspekte povlaštenog podrijetla.

„S početkom 2021. roba koja se uvozi iz UK-a smatra se robom bez podrijetla i nema pravo preferencijalnog tretmana u Uniji. U kontekstu postojećih EU povlaštenih aranžmana UK učešće (materijale i proizvodne radnje) treba smatrati učešćem bez podrijetla, a ako to učešće utječe na već izdane izjave dobavljača, dobavljač treba o tome obavijestiti izvoznika ili trgovca. Trgovina između Unije i partnerskih zemalja preko teritorija UK odvijat će se bez posljedica uz uvjet izravnog prijevoza“, objasnila je Begović, uz napomenu da je roba koja se nalazi u UK, a izvozi se iz UK u Uniju nakon prijelaznog razdoblja također roba bez podrijetla.

„Dokazi o podrijetlu izdani u UK ili u drugim državama članicama u odnosu na robu s UK učešćem prije isteka prijelaznog razdoblja smatraju se valjanim dokazima, pod uvjetom da je izvoz izvršen prije isteka prijelaznog razdoblja, međutim, međutim, ti se dokazi nakon 1. siječnja 2021. ne mogu u partnerskim zemljama koristiti za potrebe kumulacije. Iznimno, za robu s UK učešćem mogu se izdati određeni dokazi, uz uvjet da je izvoz izvršen prije isteka prijelaznog razdoblja, a to su duplikat ili naknadna potvrda, odnosno izjava o prometu, tvrdnja o podrijetlu ili izjava na računu, na zahtjev EU izvoznika“, izjavila je Begović, zaključivši da je situacija još uvijek neizvjesna, s puno nepoznanica, ali da će se svakako riješiti bilateralnim sporazumom.

Webinar je bio iznimno dobro posjećen s preko stotinu sudionika, prvenstveno tvrtki iz sektora prometa, a oni su u sklopu Q&A dijela od predavača dobili pojašnjenja i odgovore na konkretna pitanja koja ih muče u poslovanju.

Svi ostali koji posluju s UK-om i zanima ih ova tematika detaljnije podatke o procedurama mogu pronaći na web stranicama Carinske uprave ili se obratiti Sektoru za graditeljstvo i promet HGK.