ekonomska analiza

Turistički početak godine impresionirao. Čeka li nas najbolja sezona ikada?

11.04.2024 u 08:57

Bionic
Reading

Prema objavljenim podacima DZS-a, ukupan broj turističkih noćenja bio je u veljači za 7,9 posto veći u odnosu na veljaču 2023., a broj dolazaka porastao je za 14,7 posto godišnje

Tako je u promatranom razdoblju u komercijalnim smještajima ostvareno 312 tisuća dolazaka i 703 tisuće noćenja turista. Stranih gostiju došlo je 169 tisuća te su ostvarili 416 tisuća noćenja, što je za 18,2 posto više dolazaka te 6,7 posto više noćenja na godišnjoj razini. Strani gosti tako su na početku godine ostvarili više od 59 posto ukupnih noćenja.

Prema strukturi zemalja iz kojih dolaze, prema preliminarnim podacima, najviše noćenja ponovno su, kao i u siječnju, ostvarili strani turisti iz Slovenije (94 tisuće ili 22,6 posto od ukupno ostvarenih noćenja stranih turista).

Na godišnjoj razini turisti iz Slovenije ostvarili su 25,6 posto više noćenja, a najviše su noćili u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Slijede noćenja turista iz Austrije (12 posto od ukupno ostvarenih noćenja stranih turista), Njemačke (9,7 posto), Italije (6 posto) te BiH (5,3 posto). Prisutan je rast noćenja turista iz svih spomenutih zemalja u promatranom razdoblju u odnosu na isto razdoblje 2023., osim iz Italije (-1,9 posto).

Turisti su najviše noćili u Istarskoj županiji (167 tisuća noćenja, 23,8 posto od ukupno ostvarenih). U odnosu na isto razdoblje godinu ranije ostvaren je rast za 8,6 posto. Slijedi Grad Zagreb (131 tisuća noćenja) i Primorsko-goranska županija (111 tisuća noćenja).

Prema vrsti komercijalnog smještaja, najviše noćenja ostvareno je u skupini Hoteli i sličan smještaj (460 tisuća ili 65,5 posto od ukupno ostvarenih noćenja), pišu analitičari RBA-e.

  • +19
Počela sezona kupanja, plaža Banje, Dubrovnik Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

'Prošle godine u predsezoni zabilježen je rekordan rast fizičkih pokazatelja, a upravo u razdobljima izvan središnjeg dijela turističke sezone leži potencijal za daljnji razvoj turizma u Hrvatskoj (uz podizanje kvalitete i širine ponude).

Nakon nešto slabijeg početka godine veljača je pokazala vrlo solidan godišnji rast fizičkih pokazatelja, što je vjerojatno povezano i s povoljnim vremenskim uvjetima, ali i prihvatljivijim cijenama smještaja u usporedbi sa središnjim ljetnim mjesecima. Ostaje vidjeti hoće li se vrlo dobra prošlogodišnja predsezona ponoviti ili čak i nadmašiti u ovoj godini. Podaci eVisitora sugeriraju to, odnosno pokazuju dvoznamenkast rast i dolazaka i noćenja turista u ožujku u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

S obzirom na razmjerno visok udio privatnog smještaja u strukturi turističkih kapaciteta, turistička kretanja nastavit će podržavati rast osobne potrošnje, a time i gospodarski rast', poručuju analitičari RBA-e.