5G SEKTOR

Tržište koje će do 2026. biti vrijedno 65 milijardi dolara: Ovo su kompanije koje ulažu vrtoglave iznose u potencijal 5G mreže

30.11.2022 u 12:33

Bionic
Reading

Predviđa se da će tržište 5G do 2026. godine biti vrijedno 65 milijardi dolara, a na globalnoj razini do 2024. godine bit će više od milijardu 5G pretplatnika. Dok je 5G sektor pod utjecajem skepticizma nakon godina pompe, vjerojatno će doći do nove faze natjecanja u nišnim 5G strategijama i lokalnim tržištima budući da velike telekomunikacijske tvrtke predviđaju značajne izglede za masovno tržište

Operateri javnih mreža još nisu sposobni isporučiti ultra-visoke brzine i kratke latencije koje 5G obećava i kao rezultat toga, industrija teži privatnim mrežama. Međutim, kao predvodnici vrhunske tehnologije i rješenja, telekomunikacijske tvrtke gledaju u budućnost i u značajan potencijal stvaranja 5G mreža za javnost.

Zapadna Europa i 5G mreža

Diljem svijeta, telekomunikacijske tvrtke i vlade podjednako traže načine za uvođenje učinkovitih 5G rješenja u svoju postojeću infrastrukturu ili stvaranje novih opcija. Kina je trenutni lider kada se radi o mogućnostima koje nudi 5G mreža. Međutim, do 2025. godine očekuje se da će polovica većih zapadnoeuropskih zemalja imati pristup 5G.

Brojne su telekomunikacijske tvrtke u svijetu koje povećavaju 5G operacije i kao rezultat toga vjerojatno će privući ulaganja. Među top 10 kompanija koje su nositelji patenata 5G tehnologije su Huawei, Qualcomm, Samsung Electronics, ZTE i LG.

Huawei prednjači s najvećim brojem prijava patenata za 5G tehnologiju, s ukupnim udjelom od 13,5 posto. Tvrtka je potpisala više od pet tisuća 5G komercijalnih ugovora na svom matičnom tržištu, Mađarskoj, Tajlandu, Južnoafričkoj Republici, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kako bi pomogla tvrtkama u izgradnji 5G infrastrukture.

Indijska telekomunikacijska tvrtka Reliance Jio, čiji investitori uključuju Facebook i Google, potrošila je 11 milijardi dolara na aukciji 5G spektra, pobijedivši konkurente u utrci za dominaciju digitalnih usluga sljedeće generacije u zemlji od 1,4 milijarde ljudi.

  • +6
T5G budućnost by ALU Izvor: Promo fotografije / Autor: n.n.

4,4 milijarde korisnika do 2027. godine

U sadašnjem izazovnom globalnom okruženju, s usporavanjem gospodarstva i prijetećom recesijom, 5G tehnologija će rasti i biti široko rasprostranjena. Kada se primijeni u velikom opsegu u proizvodnom sektoru, 5G će unaprijediti rast pametnih operacija i rješenja Interneta stvari (IoT) koja mogu značajno smanjiti potrošnju energije.

Prema Ericssonu, broj mobilnih 5G korisnika u svijetu iznosio je 217 milijuna u 2020. godini, 664 milijuna 2021. godine. Do 2027. godine, broj korisnika mogao bi dosegnuti 4,4 milijarde.

Također je vjerojatno da će 5G utjecati na sektor zdravstva. Primjerice, 70 posto pacijenata u Kini mora putovati u gradove iz obližnjih provincija kako bi pristupili kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi. 5G mreža može, ljudima koji su manje pokretni, olakšati interakciju s liječnicima.

Iako je potrebno mnogo ulaganja da bi se ostvario potencijal 5G na globalnoj razini, vrlo je vjerojatno da će upravo ključni igrači u telekomunikacijskoj industriji biti ti koji će to shvatiti – otključavajući potencijal za pojedince i investitore posvuda.

sve osim nogometa

Učitavanje...