POSTUPAK SE OTEGNUO

Troškovi savjetnika u Agrokoru debelo premašili plan

14.11.2018 u 21:51

Bionic
Reading

Troškovi savjetnika u postupku izvanredne uprave Agrokora od 10. travnja prošle godine do kraja rujna ove godine iznosili su 562,6 milijuna kuna, što znači da su premašili iznos koji je na početku tog procesa predviđala bivša izvanredna uprava na čelu s Antom Ramljakom, dijelom i zato što se sam postupak ipak otegnuo

Te troškove je u najnovijem mjesečnom izvješću iznijela sadašnja izvanredna uprava Agrokora, ali još uvijek nije, iako je to obećala, objavila pojedinačne troškove podizvođača zbog čijeg su angažmana na kraju morali otići i bivši povjerenik Ramljak i potpredsjednica Vlade Martina Dalić. Od svibnja ove godine troškovi savjetnika uključuju i nove konzultante koji su angažirani za završnu fazu procesa – za restrukturiranje McKinsey, za financije PJT&FTI te pravni savjetnik AKIN Gump, piše Novi list.

Umjesto razrađenih troškova savjetnika, izvanredna uprava se u novom izvješću pohvalila time da je u međuvremenu nagodba vjerovnika postala pravomoćna, a da je Stečajni sud u SAD-u priznao postupak izvanredne uprave i nagodbe u odnosu na Agrokor i njegova povezana društva u Sjedinjenim Američkim Državama čime je, kako kažu, stečena pravna zaštita od pokretanja bilo kakvih drugih postupaka radi naplate u SAD-u i od svih zahtjeva za naplatom duga prema Agrokoru i njegovim povezanim društvima na njihovoj imovini koja se nalazi u SAD-u.

  • +6
Ročište o nagodbi u Agrokoru Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Iz Agrokora su otkrili i to da su im prihodi manji od planiranih, a da je operativna dobit prije oporezivanja, kamata i amortizacije, veća od plana. Tako je u devet mjeseci ove godine ukupna operativna dobit Agrokor Grupe bila 1,6 milijardi kuna, što je za 18,5 milijuna kuna više nego što se planiralo. Prihodi su podbacili za čak milijardu kuna i na kraju su iznosili oko 18 milijardi kuna.

Najveći dio te dobiti, oko milijardu kuna, imale su kompanije iz poslovnog segmenta Prehrana, što uključuje, primjerice, Zvijezdu, Ledo i Jamnicu, dok je Konzum donio gotovo 400 milijuna kuna operativne dobiti.