UDRUGA FRANAK:

'Trošak konverzije ne smiju snositi porezni obveznici'

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 11.03.2015 16:35
  • Objavljeno 11.03.2015 u 09:59
Udruga Franak

Udruga Franak

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Udruga Franak smatra da se odgovornost za probleme dužnika u švicarcima mora podijeliti između banaka i Hrvatske narodne banke koji su 'najveći krivci za plasiranje pokvarenog i opasnog proizvoda na financijsko tržište koji je za cilj imao samo ekstra zaradu banaka'

'Mi samo tražimo da banke vrate dio nepripadajuće ekstra zarade i da se odreknu buduće dobiti. Stoga, dužnici kao porezni obveznici, odbijaju da trošak konverzije u kune snosi bilo koji porezni obveznik ove države', ističe se u priopćenju Udruge Franak.

Pozivaju sve građane da podrže Udrugu Franak, jer se, kako kažu, upravo oni zalažu za punjenje državnog proračuna.

'Najveću krivnju za situaciju dužničkog ropstva u kojoj se nalaze hrvatski građani imaju banke i HNB. Svjedoci smo da tužene banke nisu ni malo osjetile teret recesije. Svjedoci smo da upravo tužene banke imaju najveći profit', ističu iz udruge Franak pozivajući institucije Republike Hrvatske da pronađu odgovorne za slučaj 'Franak'.

Mediji su danas objavili da Vlada predlaže model konverzije kredita u švicarcima u eure kojim bi se otpisalo 22 posto preostale glavnice kredita, a trošak konverzije u iznosu od 4,5 milijardi kuna podijelio bi se između države i banka. Država bi pokrila 3 milijarde kuna kroz porezne olakšice koje bi odobrila bankama, a same banke bi podmirile 1,5 milijardu kuna otpisane glavnice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!