ZBOG NOVIH NAMETA

Tri mobilna operatera mijenjaju obračunsku jedinicu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 11.09.2009 10:53
  • Objavljeno 11.09.2009 u 10:51
mobitel

mobitel

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Tri hrvatska mobilna operatera - T-Mobile, Vipnet i Tele2, od 1. listopada primjenjivat će novi cjenovni sustav kojim u dijelu tarifa mijenjaju obračunske jedinice za prvu minutu razgovora na 60 sekundi što, kako tvrde, ne znači i promjenu cijena njihovih usluga.

Od tih, kako neki od operatera kažu, tek kozmetičkih ali i neizbježnih promjena, koje uvode zbog nameta od šest posto na usluge u pokretnim (mobilnim) mrežama, ne očekuju da će nadoknaditi ili ublažiti posljedice nove mjere na njihovo poslovanje.

Iz najvećeg hrvatskog mobilnog operatera, tvrtke T-Mobile Hrvatska, pojašnjavaju da će se obračunska jedinica od 60 sekundi za prvu minutu razgovora primjenjivati u dijelu tarifa, dok će nakon prve minute ta jedinica iznositi jednu sekundu, što kao obračunsku jedinicu oni do sada nisu primjenjivali.

Naglašavaju i da se obračunska jedinica neće mijenjati u tarifama namijenjenim prvenstveno mlađim korisnicima, kao ni u onima s tzv. najnaprednijim uslugama.

Za cijenu SMS poruka kažu da će u domaćem prometu ostati ista kao i do sada, dok će se prema međunarodnom prometu ta cijena prilagoditi isključivo u onim tarifama u kojima dolazi do promjene obračunske jedinice.

S obzirom da razgovori njihovih korisnika u prosjeku traju dulje od minute (60 sekundi), smatraju da će uvođenjem nove obračunske jedinice razgovori biti još povoljniji, dodajući da će utjecaj tih izmjena na mjesečni račun ipak najviše ovisiti o korisničkim navikama i tarifama koje koristi.

Slično razmišljaju i u tvrtki Vipnet, drugom operateru po veličini, koji obračunske jedinice u dijelu tarifa za prvu i ostale minute razgovora mijenja isto kao i T-Mobile (prva 60 sekundi, ostale jedna sekunda), s tim da su oni u ponudi već imali obračunsku jedinicu od jedne sekunde.

Ističući da su te izmjene nužne za zadržavanja vrhunske kvalitete proizvoda i usluga, tvrde da su maksimalno nastojali zaštititi korisnike, pa primjerice nisu mijenjali cijene poziva unutar Hrvatske kao ni mjesečne naknade u tarifama, dok su za poslovne korisnike zadržali iste bruto cijene mjesečne naknade i poziva.

I oni napominju da je u njihovoj mreži prosječna duljina telefonskog poziva znatno dulja od jedne minute, pa smatraju da su kraćom obračunskom jedinicom (jedna sekunda) nakon prve minute zapravo pogodovali korisnicima.

Treći operater Tele2 također od 1. listopada mijenja obračunsku jedinicu za prvu minutu razgovora, i to s dosadašnjih 15 na 60 sekundi, dok će za ostale minute razgovora ta jedinica kod njih biti 15 sekundi.

Promjene se odnose samo na pretplatničke tarife, dok se u prepaid tarifama obračunska jedinica u prvoj minuti ne mijenja.

Smatraju i da su uvjerljivo najpovoljniji operater na tržištu pa i dalje očekuju pozitivne trendove.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi