nepoštene trgovačke prakse

Trgovci u panici mole čak i dobavljače da pritisnu Vladu oko novog zakona, ali baš i nemaju sreće

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 02.03.2018 18:03
  • Objavljeno 02.03.2018 u 18:03
Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom trebao bi zaživjeti od početka travnja

Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom trebao bi zaživjeti od početka travnja

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Trgovački lanci snažno pritišću Vladu da odgodi primjenu Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom koji bi trebao zaživjeti od početka travnja. Iako im je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić jasno poručio da nema odgode, tportal doznaje kako trgovci pripremaju dopis za premijera Andreja Plenkovića u kojem će tražiti prolongiranje zakona. Nadaju se da će ih u tome podržati dobavljači, odnosno kompanije koje proizvode hranu, ali oni nisu baš voljni trgovcima pružiti ruku

Zakon je stupio na snagu početkom prosinca prošle godine, s time da su trgovci i dobavljači dobili rok do 31. ožujka kako bi se prilagodili novim pravilima. Konkretno, trebali su raskinuti stare i potpisati nove ugovore. Međutim trgovci kažu kako se mnoge odredbe iz zakona različito tumače i stvaraju pomutnju na terenu. Čak ni Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, tvrde trgovački lanci, još uvijek nemaju jedinstven stav oko primjene nekih ključnih zakonskih odredbi.

Iz Spara Hrvatska za tportal su rekli kako je vremena malo, a administracije iznimno puno te da neće stići potpisati nove ugovore sa svim svojim dobavljačima.

Za Večernji list su pak najavili kako će zbog primjene novog zakona čak doći do prekida opskrbe njihovih trgovina nekim proizvodima.

'Zakonom smo bili prisiljeni prekinuti ugovore te se bojimo da će zbog nemogućnosti pravovremenog sklapanja novih biti nedostatka određene robe na policama', rekli su iz Spara za Večernjak.

Dopis koji bi se preko Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) trebao poslati premijeru Plenkoviću potpisalo bi nekoliko velikih domaćih proizvođača hrane. Barem se tako nadaju trgovci. Ali mnogi dobavljači se tome opiru jer smatraju kako za odgodom nema potrebe i da se sve manjkavosti zakona stignu 'popeglati' u preostalih mjesec dana.

'Iako Zakon o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom u ovom trenutku ima određene nedorečenosti, vjerujemo da one mogu i da će biti razriješene do kraja ožujka. Smatramo kako ovaj zakon postavlja temelje za očuvanje primarne proizvodnje mlijeka te obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja moraju biti nositelji razvoja poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj', izjavili su za tportal iz Dukata.

Alen Fontana, predsjednik Uprave Dukata

Alen Fontana, predsjednik Uprave Dukata

Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov

Dodaju kako se sve uključene strane trebaju fokusirati na 'definiranje jedinstvenog tumačenja dvojbenih stavki, tako da poslovanje svih uključenih strana učine održivim, a posebno onih najslabijih u lancu opskrbe hranom'.

Trgovci su košaricu dobili i od donjomiholjačkog Kanaana, proizvođača čipsa, flipsa i kokica.

'Nismo među onima koji traže odgodu primjene Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi. Taj zakon će donijeti dobro i loše. Odgoda neće ništa promijeniti', rekao je za tportal vlasnik Kanaana Zvonko Popović.

Zvonko Popović, direktor i vlasnik tvrtke Kanaan

Zvonko Popović, direktor i vlasnik tvrtke Kanaan

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Među dobavljačima koji nisu voljni stati uz trgovce, neslužbeno doznajemo, je i Kraš te također smatra kako ima dovoljno vremena za usklađivanje tumačenja svih zakonskih stavki i potpisivanje novih ugovora s trgovačkim lancima.

Što donosi novi zakon, kojem se trgovci toliko opiru?

Novost je da u ugovore s dobavljačima više ne smiju ugrađivati brojne dodatne namete, kao što su naknada za uvrštavanje u prodaju ili za smještaj proizvoda na policama (osim ako se radi o istaknutim mjestima koja traži dobavljač), za vraćanje isporučenih, a neprodanih proizvoda ili pak one za zbrinjavanje proizvoda kojima je istekao rok trajanja.

  • +26
  • +23

Trgovci u ugovore s dobavljačima više neće moći ugrađivati brojne namete

Izvor: Promo fotografije / Autor: Spar

Kazne se previđaju i za trgovce koji naplaćuju usluge što nisu jasno istaknute i specificirane na izdanom računu ili ako naplaćuju nerazmjerno visoke ugovorne kazne. Nije dopuštena ni naplata naknade za dostavu proizvoda do prodajnog mjesta ili skladišta, kao i naplata naknade za čuvanje i manipulaciju (logistički rabat). Također, trgovci više ne smiju od dobavljača tražiti da sudjeluju u financiranju preuređenja i prodajne i logističke mreže.

Nepoštenom tržišnom praksom smatra se i naplata naknade za umanjeni promet ili umanjenu maržu trgovca uslijed smanjene prodaje, kao i uvjetovanje ugovora s dobavljačem izradom proizvoda njegove privatne marke.

Strogo su zabranjene i dampinške cijene kojima su pribjegavali neki trgovački lanci u osvajanju tržišta. Stoga više nije dozvoljena prodaja proizvoda ispod nabavne cijene, osim kada je riječ o proizvodima pred istekom roka trajanja, odnosno potpunoj rasprodaji zbog zatvaranja dućana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!