SPREMNi Ih DOSTAVITI , ALI...

Trgovci odgovorili Filipoviću: Objasnite nam kako uspoređivati cijene!

17.01.2023 u 11:14

Bionic
Reading

Ministarstvo gospodarstva najavilo je 'sankcije za neopravdano dizanje cijena'. Od deset najvećih trgovačkih lanaca zatražili su da im dostave cijene 80 artikala za cijelu prošlu godinu te da svaka dva tjedna dostavljaju te podatke kako bi ih građani mogli usporediti na jednom mjestu

U utorak prijepodne Ministarstvu gospodarstva, odnosno ministru Davoru Filipoviću uputili su dopis u kojem zahtijevaju podatke o cijenama i pojašnjenje metodologije usporedbe cijena. Navodi se kako su 16. siječnja zaprimili dopis ministarstva u kojem se za relevantne datume tražila dostava najviših maloprodajnih cijena za sve proizvode iz asortimana trgovaca koji pripadaju pojedinoj od 78 kategorija.

'S obzirom na širinu asortimana kod različitih trgovaca, ističemo da je riječ o stotinama proizvoda iz kategorija brendova i privatnih robnih marki, dakle o izrazito velikom opsegu. U vašem očitovanju ni na koji način nije pojašnjena metodologija usporedbe cijena, odnosno način na koji će se objektivno uspoređivati takav opseg različitih proizvoda iz ponuda niza trgovaca.

Ovim putem u ime svih trgovaca kojima ste se obratili sa zahtjevom za dostavom podataka o cijenama ističemo da su trgovci spremni sudjelovati u realizaciji mehanizma praćenja cijena, nakon što prethodno između trgovaca i Ministarstva detaljno bude usuglašen te javno objavljen način provedbe mehanizma usporedbe cijena, sve kako bi se osigurao ispravan prikaz stanja na tržištu i spriječila daljnja reputacijska šteta koju smo zajedno s ostalim trgovcima u proteklom razdoblju neopravdano pretrpjeli', navode iz HUP-Udruge trgovina.

Evačić je u ponedjeljak u razgovoru za tportal podsjetio da se trgovačke lance optužuje za nepravilnosti i manipulacije nakon uvođenja eura, te da je metodologija usporedbe cijena nejasna. Spomenuo je i da su inspekcijski nadzori, njih više od 170, u nizu trgovačkih lanaca pronašli tek mali i zanemariv broj primjera povišenih cijena.

'S obzirom na navedeno i kontinuiranu reputacijsku štetu koju zbog cijele situacije trpimo, naš je interes zaustaviti trend dezinformiranja javnosti i osigurati istinito informiranje potrošača. Kao što smo već istaknuli, sudjelovanje trgovaca u mehanizmu praćenja cijena podrazumijeva prethodno zajedničko usuglašavanje metodologije usporedbe cijena te partnersku suradnju kojoj neće pridonijeti ultimatumi i neopravdana prozivanja', zaključuje HUP-Udruga trgovina čiji dopis Ministarstvu gospodarstva potpisuje predsjednik Udruge Martin Evačić.

  • +6
Kupovina na tržnici u eurima Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL