POSLOVNI REZULTATI

Trendovi u građevinarstvu sve bolji, a prihodi velikih kompanija i dalje padaju

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 05.03.2019 09:09
  • Objavljeno 05.03.2019 u 09:09
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Špehar

Iako trendovi u građevinarstvu, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), kreću na bolje, mnoge domaće kompanije iz tog sektora zabilježile su, pokazuju njihova financijska izvješća, u prošloj godini manje prihode nego godinu dana prije

Prema nedavno objavljenom izvješću DZS-a, izvorni indeksi pokazali su da je u prošloj godini građevinska aktivnost u Hrvatskoj porasla za 4,8 posto u odnosu na prethodnu godinu. Pritom je obujam radova na zgradama povećan za 10,8 posto, dok je na ostalim građevinama smanjen za tri posto.

U osvrtu na te podatke, analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) ocijenili su da to potvrđuje pozitivne pomake u građevinarstvu u 2018. godini obilježene rastom vrijednosti izvršenih radova, porastom broja zaposlenih i rastom bruto dodane vrijednosti.

"Očekujemo da će nastavak gospodarskog rasta, uz intenziviranje korištenja raspoloživih sredstava iz fondova EU, rezultirati jačanjem investicijske aktivnosti i time obujma građevinskih radova u ovoj godini, pri čemu bi realizacija većih infrastrukturnih projekata trebala dovesti i do dinamiziranja radova na ostalim građevinama. Pritom glavni problem građevinskih tvrtki ostaje nedostatak potrebnih radnika određenih struka, koji sputava dinamičniji rast građevinske aktivnosti", poručila je Komora.

Unatoč pozitivnim trendovima u tom sektoru, mnoge građevinske kompanije zabilježile su lani pad prihoda.

Ingra Grupa zabilježila gubitak

Tako je Ingra Grupa u prošloj godini zabilježila pad ukupnih prihoda za 8 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 143 milijuna kuna.

Prema nedavno objavljenim nerevidiranim financijskim izvješćima, ta je grupa lani poslovala s neto gubitkom od 6 milijuna kuna, dok je u prethodnom razdoblju ostvarena dobit od 13 milijuna kuna.

Nadalje, prihodi od prodaje Ingra Grupe za lanjsko razdoblje iznose 37 milijuna kuna i manji su za 46 posto u odnosu na prethodno razdoblje. To je, poručuje Uprava, rezultat jednostranog raskida ugovora na projektu bolnice u Alžiru od strane investitora.

U izvješću se navodi i da prihodi iz inozemstva čine 65 posto ukupnih prihoda od prodaje.

Poslovni prihodi Ingra Grupe smanjeni su, pak, za 7 posto, na 75 milijuna kuna.

  • +2

Građevinarstvo

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Prihodi IGH pali, ostvarena dobit

Institut IGH u plusu je, pak, u 2018. godini za 5,1 milijun kuna, dok su godinu prije imali gubitak od 12,6 milijuna kuna.

Nadalje, prošle su godine imali ukupne prihode od 199 milijuna kuna, dok su godinu dana prije prihodi te kompanije iznosili 245 milijuna kuna, navodi se u financijskom izvješću Instituta IGH.

Razlog smanjenih prihoda, stoji u financijskom izvješću, je usporena dinamika realizacije nekih od ključnih projekata, prvenstveno u sektoru željeznica u Hrvatskoj, za koje se realizacija očekuje ove godine.

Uspješno su, međutim, ugovarali nove poslove, pa su lani ugovorili novih poslova u vrijednosti 132,7 milijuna kuna, što je povećanje za 27 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Gubici Tehnike porasli

Nedavno je objavljeno i da su Tehnika i njezina povezana društva u 2018. zabilježili gubitak od 294,15 milijuna kuna, što je više u odnosu na 142,6 milijuna kuna gubitka prethodne godine.

Prema konsolidiranom izvješću, gubitak Tehnike i njenih 15 društva kćeri u kojima ima potpuno vlasništvo, prošle je godine bio za 106,2 posto veći nego 2017. godine, dok je plan bio da ta građevinska tvrtka prošlu godinu završi s dobiti od gotovo 14 milijuna kuna.

Podaci iz konsolidiranog financijskog izvješća pokazuju i da su ukupni prihodi Tehnike smanjeni znatno više nego rashodi - ukupni su prihodi smanjeni za 38,65 posto, na 386,1 milijun kuna, dok su ukupni rashodi smanjeni za 11,88 posto, na 680,2 milijuna kuna.

Uprava u izvješću navodi i kako je ostvareni ukupni prihod za 46,85 posto manji od planiranog za prošlu godinu.

U financijskom izvješću se navodi i da društvo za 2019. ima ugovorenih radova od gotovo 118 milijuna kuna, dok vrijednost radova pred ugovaranjem i projekata u pripremi doseže 279 milijuna kuna, od čega se 100 milijuna kuna odnosi na ovu godinu, 159 milijuna kuna prelaznih radova na 2020. i 20 milijuna kuna prelaznih radova na 2021. godinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!