POTENCIJALI ODRŽIVOG RASTA

Treba hrabro krenuti u strukturne reforme

15.02.2013 u 16:49

Bionic
Reading

Monetarna je politika učinila sve što je mogla da pomogne hrvatskom gospodarstvu bez poduzimanja korake koji bi imali nepoželjne posljedice, no nakon pet godina stagnacije ili recesije sve analize govore da su samo strukturne reforme temelj za 'otključavanje' potencijala održivog rasta u budućnosti pa tako i konkurentnosti, izjavio je danas guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić

Otvarajući konferenciju 'Međunarodna konkurentnost i poslovna privlačnost Hrvatske', u organizaciji HNB-a i OECD-a, Vujčić je istaknuo da središnja banka u ovom trenutku održava 5 milijardi kuna viška likvidnosti u sustavu, što je omogućilo povijesno najniže kamatne stope na međubankarskom tržištu, uslijed čega se država može najjeftinije zadužiti po trezorskim zapisima.

akođer, HNB obavlja i svoju osnovnu funkciju, održavajući kontinuirano nisku stopu inflacije (osim kod administrativno uređenih cijena, na koje HNB nema utjecaja), a sve uz zadržavanje stabilnosti tečaja, čime se štite korisnici kredita s valutnom klauzulom od još većih problema od onih u kojima su sada.

Odgovarajući na kritike da HNB djeluje u cilju zaštite banaka, Vujčić je rekao da središnja banka uistinu štiti bankarski sustav, u kojem hrvatski građani i poduzeća drže svoj novac, od financijskih nestabilnosti, ali i da činjenica da je 80 posto depozita u stranoj valuti znatno smanjuje dosege monetarne politike.

I dok su mogućnosti monetarne politike već sužene, u povećanju konkurentnosti i poslovne privačnosti Hrvatske veću ulogu treba imati gospodarska politika, kroz hrabriju provedbu donošenja ili promjene zakonskih propisa i strateških dokumenata.

Tako je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio dovršetak strateškog i zakonodavnog okvira za jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, ali se i osvrnuo na već poduzete korake, poput osnivanja vladinih radnih skupina za poslovnu klimu te privatne i investicije u javnom sektoru, koje svaka dva tjedna raspravljaju o otklanjanju prepreka za konkretne investicijske projekte.

Zakonodavni okvir čine prvenstveno dva 'investicijska zakona' - zakon o strateškim investicijskim projektima te zakon o poticanju investicija i unaprijeđenju investicijskog okruženja.

Zakon o strateškim investicijskim projektima bit će, prema njegovim riječima, prvi zakon koji će omogućiti da se 'izgubi tema korupcije u poslovanju u Hrvatskoj', jer predviđa da se veliki investicijski projekti vode 'pošteno, brzo i posve transparentno, s točno imenovanom osobom koja će ga voditi i kratkim rokovima u kojima svoj posao mora odraditi'.

Drugi će se zakon, donesen krajem prošle godine, moći pak početi primjenjivati nakon što se, najvjerojatnije kroz tjedan dana, pred Vladom nađe i operativni podzakonski akt, Uredba o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja

Otklanjajući špekulacije da se zbog te uredbe našao u sukobu s ministrom poduzetništva i obrta Gordanom Marasom, Vrdoljak je kazao da ta uredba nije donesena iz 'budžetskih razloga', jer se moralo odrediti u kojoj se mjeri što može realizirati u okviru proračuna. O detaljima uredbe nije želio govoriti, 'jer se radi o preozbiljnom dokumentu na kojem je radila većina članova Vlade a da bi se rezimirao u par sekundi'.

Primjena tih zakona trebala bi pomoći i ulaganjima u jedan od konkurentnijih sektora hrvatskog gospodarstva, turizam, u koji će se, prema najavama resornog ministra Veljka Ostojića, ove godine investirati oko 2,6 milijardi kuna. Konkurentnost turizma trebala bi podići i najavljena privatizacija 13 turističkih trgovačkih društava u državnom vlasništvu, pri čemu se prvi natječaji očekuju već do kraja ožujka.

Pozitivan se učinak očekuje i od ulaska u EU, ne samo kroz mogućnost korištenja EU fondova, već i kroz slobodnije kretanje ljudi i roba, ali i ukupnu percepciju Hrvatske kao atraktivne, europske destinacije. Ostojić je dodao da se od ulaska u EU očekuju i neke negativne implikacije na hrvatski turizam, poput promjene viznog režima s Rusijom, Ukrajinom i Turskom, koje su nam zadnjih godina bila bitna emitivna tržišta.