ako vlada ne intervenira

Tportal doznaje: Sutra veliko poskupljenje goriva, dizel ide gore čak 1,2 kune!

17.10.2022 u 09:05

Bionic
Reading

Prema informacijama s veleprodajnog tržišta goriva, cijena litre dizela od sutra će na benzinskim crpkama porasti za čak 1,2 kune

Litra 'običnog' dizela danas stoji 12,3 kune, što znači da bi od sutra, ako Vlada ne donese drugačiju uredbu, mogla koštati čak 13,5 kuna. Premium dizeli, čija cijena nije regulirana Vladinim uredbama, već se danas prodaju po cijenama koje dosežu 14,5 kuna te bi od sutra mogli skočiti i na više od 15 kuna, tj. na okrugla dva eura.

Benzin (E95) bi s druge strane trebao poskupjeti 'samo' pedeset lipa po litri, što bi mu moglo pogurati cijenu na 11,22 kune po litri.

Vlada je početkom listopada odlučila prijeći na 14-dnevno računanje novih cijena goriva, a zbog jačanja tečaja američkog dolara, koji se i dalje drži iznad pariteta 1:1 za euro, cijene su porasle.

Novi razlog za poskupljenje dizela njegov je manjak na tržištu, što se pravda ratom u Ukrajini, sankcijama Rusiji, ali i odlukom zemalja izvoznica nafte okupljenih u OPEC-u da smanje proizvodnju iako je Europa tražila suprotno.

Zalihe dizela u europskim skladištima su prilično niske, a ne pomažu ni nedavni štrajkovi u francuskim rafinerijama.

  • +5
Benzinska postaja - ilustracija Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Kao što smo pisali prošli tjedan, naša jedina rafinerija nafte, ona u Rijeci, obustavlja rad od studenog do početka travnja 2023. Iz Ine nam poručuju da će učiniti sve da u tom razdoblju osiguraju neprekidnu sigurnost opskrbe domaćeg tržišta.

Prema tvrdnjama iz dobro upućenih naftaških krugova, Ina će do veljače imati dovoljne količine goriva, ali period od veljače do travnja morat će premostiti kao i drugi distributeri, kupnjom derivata na tržištu, te bi u tom razdoblju mogla generirati gubitke.

Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka krenuo je 2020. godine. Zbog izvođenja radova potrebnih za modernizaciju u ove tri godine rafinerija je morala prestati s radom nekoliko puta.

  • +20
Obilazak radova na nadogradnji u Rafineriji nafte Rijeka Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj