poremećaj na tržištu

Cijena dizela ide u nebo? Mali distributeri najavljuju tužbu Ustavnom sudu

16.10.2022 u 20:59

Bionic
Reading

Uskoro istječu dva tjedna od donošenja posljednje Vladine Uredbe o maloprodajnoj cijeni goriva, a ovog bi tjedna trebala biti donesena nova

Kako neslužbeno doznaje Dnevnik Nove TV, najviše glavobolje u ovom trenutku Vladi izaziva globalna cijena dizela.

Iako su prošla skoro dva tjedna od donošenja Vladine Uredbe o maloprodajnoj cijeni goriva, još nije izvjesno hoće li Vlada ići u snažniju korekciju cijena ili će pratiti kretanje cijena i odluku donijeti naknadno.

Zašto bi dizel uopće mogao biti novi razlog za glavobolju i dodatni rast cijena? Prije svega zbog svoje uloge i sveprisutnosti u globalnoj industriji.

U ovom ga trenutku nema u dovoljnim količinama. Jedan od razloga su sankcije Rusiji, ali i odluka država članica OPEC-a da smanje proizvodnju nafte, iako je Zapad na čelu s SAD-om od njih tražio suprotno. Zalihe u skladištima u Europi ionako su niske, a manjku proizvodnje dizela pridonijeli su i nedavni štrajkovi u velikim francuskim rafinerijama.

Armando Miljavac, predsjednik Udruge malih distributera goriva smatra da se u Hrvatskoj umjetnim metodama nastoji smanjivati tu cijenu.

'Međutim, Hrvati trebaju znati da ju netko plaća. Prošla je godina otkad se donose mjere, a mi mali distributeri to plaćamo iz svog džepa, rekao je i dodao da je distributerima nanesena šteta od preko milijardu i pol kuna.

Zbog svega je najavio da će u ponedjeljek podnijeti tužbu Ustavnom sudu i da idu u realizaciju zahtjeva pred mjerodavnim sudovima od kojih traže pravičnost i dostojanstvo kao poduzetnici, zaštitu kapitala i budućnost tvrtki.

Gužva na benzinskoj Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX