uslijed energetske krize

Riječka rafinerija više od pet mjeseci neće raditi, iz Ine kažu da je opskrba sigurna, ali mali distributeri strahuju...

14.10.2022 u 14:36

Bionic
Reading

Zbog modernizacije koja je u tijeku Rafinerija nafte Rijeka ne može raditi cijelo vrijeme. Nova obustava rada trajat će od studenog do početka travnja iduće godine. Iz Ine poručuju da će učiniti sve da u tom razdoblju osiguraju neprekidnu sigurnost opskrbe domaćeg tržišta. Međutim zbog prestanka rada rafinerije u problemima će se naći mali distributeri koji od Ine kupuju derivate za svoje benzinske postaje

Prema tvrdnjama iz dobro upućenih naftaških krugova, Ina će do veljače imati dovoljne količine goriva, ali period od veljače do travnja morat će premostiti kao i drugi distributeri, kupnjom derivata na tržištu, te bi u tom razdoblju mogla generirati gubitke.

Iz tog razloga Ina je promijenila Opće uvjete prodaje naftnih derivata, na temelju kojih ugovara poslove s malim distributerima. U njih je ugradila klauzulu prema kojoj uslijed bilo kakvih promijenjenih okolnosti na tržištu (poremećaja cijena, Vladine regulacije cijena i sl.) ima pravo u svakom trenutku trajanja ugovora korigirati veleprodajne cijene, bez ikakve obveze za nastalu štetu.

Na takvu izmjenu mali trgovac mora se očitovati u roku od osam dana. Ako je odbije, ugovor se raskida i on mora potražiti novog velikog distributera. Kako gotovo 80 posto malih benzinskih tvrtki ovisi o Ini, jasno je da će većina njih morati prihvatiti veće cijene jer im je druga opcija zatvaranje benzinskih postaja.

Iz Udruge malih trgovaca naftnim derivatima zasad ne žele službeno komentirati odluku Ine. Udruga okuplja više od 60 malih firmi koje upravljaju sa stotinjak benzinskih postaja diljem Hrvatske.

Neslužbeno tportal doznaje da su ogorčeni i u strahu jer ih nitko ne štiti od poteza Ine koji im mogu nanijeti velike gubitke.

Na naš upit iz Ine su potvrdili da rafinerija prestaje s radom od studenog do početka travnja iduće godine, ali nisu objasnili zbog čega su promijenili Opće uvjete prodaje naftnih derivata i kako će to utjecati na njihove kupce.

'U tijeku provedbe najvećeg i najvrjednijeg industrijskog projekta u povijesti Hrvatske, projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, u koji Ina ulaže više od četiri milijarde kuna, rafinerija ne može kontinuirano raditi dok se izvode radovi na postojećim postrojenjima, što je predviđeno i ugovorom o izgradnji novog postrojenja. Tijekom zastoja izvode se radovi koje je moguće izvoditi samo u razdobljima kada rafinerija ne radi zbog povezivanja postojećih postrojenja s novim sustavima. Zbog toga je tijekom projekta planirano više obustava, a sljedeća je planirana u razdoblju od studenog 2022. do početka travnja 2023. godine. Ina će učiniti sve kako bi osigurala neprekidnu sigurnost opskrbe domaćeg tržišta u navedenom razdoblju', odgovorili su iz Ine.

  • +20
Obilazak radova nadogradnje u rafineriji u Rijeci Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Opet neslužbeno, iz krugova bliskih Ini može se čuti da se išlo u izmjene Općih uvjeta prodaje naftnih derivata kako bi se zaštitilo obje strane. Ina se na taj način štiti od mogućih gubitaka dok rafinerija ne radi, a malim trgovcima otvara se mogućnost da potraže novog distributera i raskinu ugovor s Inom bez odštete.

Podsjetimo, projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka krenuo je 2020. godine. Zbog izvođenja radova potrebnih za modernizaciju u ove tri godine rafinerija je morala prestati s radom nekoliko puta.

Svi periodi u kojima rafinerija nije radila unaprijed su dogovoreni s izvođačem, a određeno je da to budu zimski mjeseci, kada je najmanja potražnja za naftnim derivatima.

Sve dosad to nije bio problem, ali izbijanjem rata u Ukrajini i poremećajima na naftnom tržištu pojavili su se rizici koji su poremetili poslovanje svih naftnih kompanija, a tako i Ine.