Megatrendovi u nastajanju

Pogledajte kako se od početka stoljeća promijenila lista najvećih svjetskih kompanija: Na tron je sjela saudijska naftna korporacija

19.10.2022 u 06:37

Bionic
Reading

Lista deset najvećih svjetskih kompanija doživjela je velike promjene u posljednjih dvadesetak godina. Visualcapitalist.com objavio je animirani grafikon koji pokazuje kako se poredak 10 najvećih mijenjao pod utjecajem megatrendova i velikih kriza

U srpnju 2022. deset najvećih svjetskih kompanija imalo je ukupnu tržišnu kapitalizaciju od gotovo 12 bilijuna dolara. Na listi se nalazi osam američkih tvrtki, jedna kineska i jedna iz Saudijske Arabije, a dominira tehnološki sektor.

Treba naglasiti da je tržišna kapitalizacija samo jedan od mnogih pokazatelja koji se mogu koristiti prilikom vrednovanja tvrtke. Jednostavno rečeno, tržišna kapitalizacija mjeri ukupnu cijenu dionica tvrtke u optjecaju. Teorijski govoreći, to je cijena koju bi netko platio ako želi odmah kupiti tvrtku po trenutnim cijenama dionica.

No dok tržišna kapitalizacija pruža uvid u vrijednost kapitala u određenom trenutku, izračun fer vrijednosti daleko je kompliciraniji i nijansiraniji. Uostalom, tržišna cijena dionica možda ne odražava stvarnu vrijednost poslovanja. Da bi se dobila fer vrijednost, prilikom preuzimanja kompanija obično se uzimaju u obzir brojni pokazatelji, poput omjera cijene i prodaje (P/S), omjera cijene i zarade (P/E) ili povrata na kapital (ROE).

Prije dva desetljeća oni koji su činili popis najvećih kompanija prema tržišnoj kapitalizaciji bili su radikalno drugačiji, a kako su godine odmicale, megatrendovi u nastajanju i tržišni osjećaji više su puta mijenjali karte, piše Visualcapitalist.com.

U posljednja dva desetljeća raspoloženje ulagača mijenjalo se kako su se mijenjali gospodarski trendovi, a promijenile su se i vrste tvrtki koje je tržište cijenilo.

Primjerice, tehnološke i telekomunikacijske tvrtke bile su velike u ranim 2000-ima jer je investitore zaintrigirao naizgled beskrajan potencijal novouvedenog interneta.

Usred dot-com mjehura početkom 2000-ih investitori su nemilice ulijevali novac u tehnološke startupe povezane s internetom. Kako se usvajanje računala i interneta ubrzavalo, ulagačima je bilo jedino važno da dovoljno 'rano uđu' prije nego što te tvrtke počnu ostvarivati profit. Ovaj sentiment odražavao se u pretjeranoj tržišnoj kapitalizaciji tehnoloških i telekomunikacijskih tvrtki za koje se smatralo da imaju koristi od internetskog procvata.

  • +7
Svjetske burze Izvor: EPA / Autor: YONHAP

Dot-com groznica trajala je neko vrijeme, ali nakon pucanja mjehura početkom 2004. popis 10 najvećih znatno se promijenio. U to je vrijeme Microsoft izgubio prvo mjesto od General Electrica, kompanije koja je imala tržišnu kapitalizaciju od 309 milijardi dolara. Zatim su kasnih 2000-ih energetske kompanije, kao što su ExxonMobil, PetroChina, Gazprom i BP, preuzele vodeća mjesta jer su cijene nafte skočile znatno iznad 100 dolara po barelu.

No nakon razdoblja u kojem su se smjenjivale raznolike kombinacije tvrtki po djelatnostima, uključujući ulazak brojnih neameričkih tvrtki na listu, napravljen je pun krug i big tech je ponovno u središtu pozornosti, ali prvo mjesto danas drži saudijska državna naftna kompanija Saudi Aramco te vrijedi više i od Applea.

Četiri od pet najvećih tvrtki su u sferi visoke tehnologije, a šesta je Tesla, klasificirana kao automobilska kompanija. No mnogi ulagači o njoj razmišljaju kao o tehnološkoj tvrtki koja povezuje internet i automobile.

Tehnološke tvrtke imale su dobre rezultate tijekom pandemije koronavirusa, ali vjerojatno neće biti imune na aktualni rast kamatnih stopa i opće usporavanje svjetskog gospodarstva.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se stvari odvijati 2023. i koje će tvrtke uspjeti ostati na vrhu tijekom svih previranja.