PRAVO NA IZLAZAK

Horvatinčić slobodno šeta Samoborom, pojašnjeno kako je to moguće

25.08.2023 u 20:38

Bionic
Reading

Tomislav Horvatinčić, koji zbog pomorske nesreće služi kaznu zatvora od četiri godine i 10 mjeseci, ponovno je viđen kako šeta po Samoboru kao slobodan čovjek. I nije to prvi put. Kako je to moguće, istražila je ekipa Dnevnika Nove TV.

Adresa Tomislava Horvatinčića kaznionica je poluotvorenog tipa. Horvatinčić se i dalje nalazi na izdržavanju kazne zatvora u kaznionici Lipovica Popovača, međutim ima pravo na izvakaznioničke pogodnosti i njih koristi u Samoboru. No s njih se uredno vraća, kažu na sudu, javila je reporterka Dnevnika Nove TV.

U poluotvorenim odjelima, zatvorenici imaju pravo na izlazak u trajanju od 144 sata na mjesec u mjesto prebivališta. Prijedlog za pojedinog zatvorenika daje stručni tim upravitelju, objašnjavaju u Ministarstvu pravosuđa.

"Sve se gleda, uvijek, i kazneno djelo, i način počinjenja, i način dolaska, utjecaj, podrška okoline, podrška obitelji, ima jako puno stavaka, mišljenje terena, policije, ranija osuđivanost, postupci u tijeku", navela je Jasmina Miler Lisac iz Uprave za zatvorski sustav i probaciju. Samo u prošloj godini oko 500 zatvorenika koristilo je oko 7500 pogodnosti.

Koje su konkretno pogodnosti koje uživa Tomislav Horvatinčić, podatak je koji ne smiju javno podijeliti.