SPORNA JE CIJENA

Todoriću ponudili lanac Union

Ivica Todorić

Ivica Todorić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Iako je Union vlasnika Hrvoja Sertića najavio da će tijekom 2009. urediti većinu prodavaonica te otvoriti nove na boljim lokacijama, gotovo ništa nije odrađeno

Trgovačka tvrtka Union napravila je presedan i kroz svoje poslovno izvješće progovorila o problemima koje im uzrokuje Agrokor. U izvješću su koristili teške riječi, pa i optužbe zbog monopolističkog položaja, ali sada se navodno pregovara o prelasku Uniona pod okrilje Koncerna Ivice Todorića.

'Negativan utjecaj na poslovanje Uniona ima rast Agrokora, koji u svom portfelju osim Zvijezde, Leda, Jamnice i PIK Vrbovca drži i najveći distributivni lanac u Hrvatskoj, Konzum, koji prema ocjeni Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja iz rujna 2008. prisvaja 30 posto tržišnog udjela. Takav monopolistički položaj, gdje jedan koncern kontrolira proizvodnju i maloprodaju, uz državne subvencije koje kontinuirano dobiva, stavlja u nepovoljan položaj sve ostale trgovačke lance u Hrvatskoj. Također, svojom veličinom Agrokor negativno utječe na dobavljače drugih prehrambenih proizvoda, kojima iznimno dugim rokovima plaćanja onemogućava korektno poslovanje s drugim trgovačkim lancima i trgovinama prehrambenom robom', stoji u izvješću za prošlu godinu koje je objavljeno na internetskim stranicama Financijske agencije.

Prema riječima odgovornih u Unionu, tri su uzroka ključna za pad prihoda kod malih i srednjih trgovaca: to su sve brojniji šoping centri, mana potrošnja uzrokovana recesijom i koncern Agrokor.

No ovih se dana promijenila retorika, prema pisanju Poslovnog dnevnika, većinski vlasnik Hrvoje Sertić ponudio je tvrtku Ivici Todoriću. Na izravan upit iz Agrokora to opovrgavaju, sam Sertić šuti, dok mu bliski izvori tvrde da 'ne razmišlja o prodaji te da tvrtka raspolaže s rezervama dostatnim za prevladavanje aktualnih problema u poslovanju'.

Na kupnju je Todorić navodno motiviran radi zatvaranja lokacija Uniona u susjedstvu Konzumovih trgovina. Neke bi ipak zadržao, no za sada se Todorić i Sertić razilaze oko cijene, a sam Union u Zagrebu već počinje reducirati broj vlastitih trgovina, kojih ima u vlasništvu 32, a dio je u najmu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi