DOBRA INVESTICIJA

Todoriću bi se Mercator isplatio u samo tri godine

Ivica Todorić

Ivica Todorić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Prema pisanju slovenskih Financi, za sve dionice Mercatora Agrokor bi morao izdvojiti između 750 i 850 milijuna eura. Racionalizacijom i drugim potezima hrvatski koncern vratio bi uloženo u manje od tri godine

Analitičar slovenskih Financi Karel Lipnik izračunao je da bi se Agrokoru preuzimanje Mercatora isplatilo već za tri godine.

Prema spekulacijama, Agrokor bi bio spreman izdvojiti između 200 i 230 eura po dionici. U Hrvatskoj bi novostvorena grupacija imala dominantan položaj, što bi joj omogućilo više poteza štednje, kao što je smanjivanje broja zaposlenih ili zajednička nabava. Samo u dijelu službeno priznatih sinergija, Agrokor očekuje oko 150 milijuna eura zarade zbog nižih troškova logistike i smanjenja radne snage.

Preuzimanje bi mu omogućilo i plasman proizvoda u Sloveniju, a ovisno o carinskim ograničenjima, i u Srbiju, Crnu Goru, BiH i Albaniju. Agrokor u svom asortimanu ima između 25 i 33 posto proizvoda koje sam proizvodi. Kako su to većinom meso i mesne prerađevine te pića, koji su skuplji u Sloveniji, tu bi dodatno zaradio. Ukoliko bi u nekoliko godina uspio plasirati deset posto svojih proizvoda na slovensko tržište, to bi prehrambenom dijelu koncerna donijelo zaradu od 150 do 200 milijuna eura.

Za situaciju kada Agrokor uzima sve marže (proizvođača i prodavatelja), slovenski analitičar pretpostavlja da može imati 40 posto čiste zarade. To znači da bi Agrokor prodajom svojih proizvoda u Sloveniji zaradio 60-80 milijuna eura.

Prednost Todoriću donosi činjenica da bi se zaslugom Mercatora, koji ima bolji bonitet od Agrokora, njegov koncern mogao jeftinije zaduživati. Kamatna stopa po kojoj se zadužuje Agrokor iznosi između 8 i 10 posto, dok je Mercatorova kamatna stopa upola manja i iznosi 4-4,5 posto. Ako bi samo četvrtinu svog zaduženja prenio na Mercator, to bi mu donijelo zaradu od 10 milijuna eura godišnje.

Na dizanju trgovinskih marži Agrokor bi mogao zaraditi dodatnih 25 milijuna eura godišnje, a to bi se neposredno prenijelo u dobit iz poslovanja. Na prijenosu dijela nekretnina čiji je Mercator vlasnik (koji ima 1,8 milijardi eura vrijedne nekretnine) u novo društvo koje bi se bavilo iznajmljivanjem prostora, Agrokor bi mogao zaraditi dodatnih 10-15 milijuna eura godišnje.

Slovenski analitičar zaključuje da bi Agrokor preuzimanjem Mercatora u Hrvatskoj vjerojatno došao u situaciju prevelikog udjela u sektoru maloprodaje, pa bi potencijalnom prodajom društva Mercator-H (zadrži li nekretnine) mogao zaraditi 80 milijuna eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi