POČETKOM SVIBNJA

Todorić refinancira dug i štedi desetke milijuna kuna godišnje

Bionic
Reading

Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića privodi kraju operaciju prijevremenog iskupa 300 milijuna eura obveznica, piše Poslovni dnevnik. Radi se o izdanju iz 2012. na rok od sedam godina

Cilj je zamijeniti taj prilično skup obveznički dug jeftinijim. Opcija da Agrokor može to napraviti prije roka dospijeća te prateći uvjeti definirani su u prospektu obveznica, pri čemu se prva prilika (call) za to pruža 1. svibnja.

Agrokor je naime prilikom izdanja prije tri godine investitorima morao osigurati 9,875 posto prinosa, a s obzirom na današnju izdašnost financijskih tržišta i razine traženih prinosa, kamate bi mu se refinanciranjem mogle spustiti za nekoliko postotnih bodova. Na iznos od 2,3 milijarde kuna to znači uštede u desecima milijuna kuna godišnje.

Kako su izvijestili iz Agrokora, novi financijski sporazum vrijedan ukupno 325 milijuna eura, a koji će koristiti uglavnom za refinanciranje postojećih financijskih obveza i dijelom za podršku daljnjem razvoju koncerna.

'Agrokor je potpisao financijski sporazum kojeg čini klupski zajam vrijedan 300 milijuna eura s Barclays, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan i Morgan Stanley te bilateralni sporazum vrijedan 25 milijuna eura s BNP Paribas, za ukupnu vrijednost od 325 milijuna eura', objavio je Agrokor na svojim web stranicama.

Dospijeće zajma je 18 mjeseci s jamstvima nekoliko kompanija iz sastava koncerna. Također, Agrokor je produljio postojeći aranžman s BNP Paribas od 25 milijuna eura na 18 mjeseci, navode iz Agrokora.

'Primici od novih zajmova bit će uglavnom iskorišteni za refinanciranje postojećih financijskih obveza Agrokora i djelomično za podršku daljeg razvoja koncerna. Potpisivanjem sporazuma Agrokor je dodatno poboljšao svoju kapitalnu strukturu i snizio troškove financiranja. Uspjeh transakcije s nizom globalnih banaka bez presedana dodatno potvrđuje Agrokorova dosadašnja ostvarenja kao i jasnu viziju i strategiju za budućnost', stoji u objavi Agrokora.