SLOVENSKI MEDIJI

Todorić ponovno kreće u utrku za Mercator

15.09.2011 u 12:59

Bionic
Reading

Koncern Agrokor u srijedu je slovenskom uredu za zaštitu tržišnog natjecanja prijavio namjeru sudjelovanja u procesu kojim većinski vlasnici Mercatora ponovo prikupljaju ponude za prodaju svojih dionica, objavio je u četvrtak ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' u svom poslovnom prilogu

Banka ING iz Londona kao konzultant vlasnika 50,03 posto Mercatorovih dionica, a riječ je uglavnom o slovenskim bankama i Pivovarni Laško (PL) koju također uglavnom kontroliraju iste banke, do 5. listopada prikuplja neobvezujuće ponude za Mercator. Pri tome je ING o četvrtom po redu postupku, kojim se traži strateški partner najveće slovenske trgovačke kompanije, obavijestio sve koji su se javljali na ranije natječaje pa i Agrokor.

Prilikom posljednjeg postupka ovoga proljeća, kada je 23,34 posto svojih dionica prodavala Pivovarna Laško (PL), Agrokor je ponudio najveću neobvezujuću ponudu. Ona je odbijena zbog ocjene slovenskog regulatora tržišnog natjecanja da bi koncentracija najvećeg hrvatskog i najvećeg slovenskog trgovca zbog njihova diminantnog položaja na lokalnim tržištima u značajnoj mjeri restriktivno djelovala na njihovu konkurenciju te da bi se pogoršali uvjeti za slovenske dobavljače.

Ljubljanski 'Dnevnik' u četvrtak prognozira da je malo izgleda da će slovenski regulator i ovoga puta promijeniti svoju ocjenu o mogućim učincima spajanja Agrokora i Mercatora.

Prijavom slovenskom regulatoru da namjerava predati neobvezujuću ponudu u sadašnjoj fazi, kad rok za predaju ponuda još nije zaključen, Agrokor na preporuku banaka koje su spremne pratiti njegovu investiciju želi unaprijed dobiti signal hoće li mišljenje regulatora biti drukčije nego prilikom ranijeg natječaja, navodi ljubljanski 'Dnevnik'.

Traženje mišljenja regulatora u tako ranoj fazi postupka prikupljanja ponuda nije uobičajeno pa će direktor slovenskog ureda za zaštitu tržišnog natjecanja Damjan Matičič prijavu Agrokora vjerojatno odbiti, piše 'Dnevnik'.

List navodi da je prema neslužbenim informacijama interes za Mercator pokazalo desetak fondova i kompanija

U Agrokoru nisu htjeli komentirati izvješće o najavljenom sudjelovanju u kupnji dionica Mercatora.