AGROKOROV PRESING

Todorić okuplja saveznike i diže cijenu za Mercator

24.03.2011 u 11:22

Bionic
Reading

Da bi ojačao pregovaračku poziciju za kupnju Mercatorovih dionica, Agrokor nudi povoljnije uvjete slovenskim dobavljačima, a spreman je i pojačati ponudu za dionice, doznaje slovenski poslovni dnevnik Finance

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže list Finance, Todorić je spreman ponuđenu cijenu za Mercator podići sa 206 na 230 eura po dionici.

Nastojeći uvjeriti vlasnike Mercatora u dobre namjere, Agrokor omekšava i odnos prema slovenskim dobavljačima. Nudi im povoljnije uvjete za ulazak na police Konzuma. Posebne pogodnosti dobila je i sama Pivovarna Laško, kojoj je ponuđen plasman većih količina piva u centrima Konzuma.

Dušan Zorko, prvi čovjek Laškog, potvrdio je da je primio pismo Konzuma o unapređenju komercijalne suradnje te da je pozvao njegove predstavnike na sastanak.

U slovenskim medijima špekulira se da Todorić nastoji za svoju stvar angažirati i utjecajne slovenske poslovne ljude. Kao njegov igrač spominje se Tomaž Lovše,  prvi čovjek slovenskog Dinersa, koji je navodno kod premijera Pahora lobirao za Todorićeve interese.

Lovše je demantirao da radi za Agrokor iako ne skriva stav da bi i za Mercator i za Agrokor najbolje bilo strateško povezivanje.

Na Agrokorovu stranu stao je i Damian Janković, suvlasnik Elekte, manjinskog vlasnika Mercatora, i sin ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića. On je zaprijetio upravi Laškog tužbom ukoliko ne prihvati najpovoljniju ponudu. 'Ako se strateški partner ugovorom obaveže da će poštovati postojeće dobavljače, ne vidim boljeg kupca od Agrokora', izjavio je Janković.