PODRŽAVA TATU

Todorić junior za ukidanje 'harača'

25.01.2010 u 13:27

Bionic
Reading

Iako je trgovina u Hrvatskoj u padu iz mjeseca u mjesec, Ivan Todorić, predsjednik Nadzornog odbora Agrokora, tvrdi da se trgovina u svijetu oporavlja, a isto bi se trebalo dogoditi i kod nas, no ne tako brzo, piše Jutarnji list

'Nažalost, hrvatska trgovina ima negativne trendove, a njihova promjena ovisi o ekonomskom okruženju u regiji, Europi i cijelom svijetu. Ovisi također o državi kao najvećem poduzetniku i kreatoru ekonomske politike. Treće, ovisi o dioničkim društvima koji moraju upotrebljavati tehnike protiv krize, a postoji i niz drugih čimbenika.

Dobro upravljanje s čimbenicima unutar naše države moglo bi promijeniti postojeće trendove. No, ne vjerujem da se bez snažne aktivnosti mogu do ljeta ovi trendovi promijeniti', mišljenja je Todorić mlađi.

On je za ukidanje posebnog poreza i smanjenje opterećenja poduzećima jer bi to donijelo značajne promjene u ekonomskoj politici, što bi donijelo i više optimizma.
U prošloj godini, kaže Todorić, premda je bila krizna, Agrokor je ostvario jednak promet kao u 2008. A što je najvažnije, istaknuo je, mopmanija je završila sve započete kapitalne investicije.

Na domaćem tržištu očekuje da će se nastaviti s koncentracijom trgovačkih lanaca, te ne očekuje dolazak nekog većeg svjetskog igrača. Osim toga, mišljenja je da će trgovci nastvaiti s politikom smanjenja trpkova i povećanja efikasnosti, što znači i daljnje otpuštanje radnika.