Jedinstvo, Tehnix, Kova...

Ovo su tvrtke koje bi stanovnicima Banovine trebale osigurati privremeni krov nad glavom. 'Našim kontejnerima potresi ne mogu ništa, ali Hrvati više vole ciglu i beton'

08.01.2021 u 15:01

Bionic
Reading

Procjena je da će na području Banovine trebati od 1000 do 1500 privremenih smještajnih objekata za obitelji čije su kuće nastradale u potresu. Najveći dio toga bit će stambeni kontejneri koje će osigurati domaći proizvođači. Riječ je o tvrtkama Jedinstvo Krapina, Tehnix, Kova, Alu-Farma i Detmers Kontejneri. Njihovi predstavnici bili su u četvrtka na sastanku u Vladi

Moguće je da će se u projekt uključiti i još neke tvrtke, poput brodogradilišta 3. maj, ali navedenih pet poduzeća s kojima je u petak razgovarala Vlada trebali bi biti glavni dobavljači kontejner za Banovinu.

Predstavit ćemo ukratko svakog od njih.

Najveći prema prihodima i broju radnika je krapinsko Jedinstvo u vlasništvu Josipa Mihalića. Njegova tvrtka proizvodi kontejnerske objekte, modularne objekte za škole, vrtiće, uredske i stambene zgrade i razne druge namjene, zatim čelične konstrukcije, a bavi se i građevinarstvom te proizvodnjom opreme za ceste. Uz to je Mihalić vlasnik hotela u Biogradu na Moru te tvornice toaletnog papira i ubrusa u Krapini.

U 2019. njegova grupacija je imalo 514 milijuna kuna prometa i oko 19 milijuna kuna dobiti.

Jedinstvo je na Baniju već poslala 250 kontejnera prethodno namijenjenih izvozu u Švicarsku i Austriju. Oni su preuređeni i u dogovoru s naručiteljima ostaju u Hrvatskoj.

'Vlada je naručila dodatnih 250 kontejnera koje ćemo isporučiti u 30 do 40 dana. Riječ je o stambenim kontejnerima koji imaju sanitarni čvor, kuhinju, manji dio za spavanje i također manji dio za dnevni boravak. Taj jedan modul ima ukupno 15 kvadratnih metara, a za veće obitelj dodat će se još jedan modul bez sanitarnog čvora i kuhinje', rekao je Mihalić za tportal.

Više od polovice proizvodnih kapaciteta Jedinstva bit će angažirana na proizvodnji i opremanju kontejnera za Banovinu. Tvrtka zapošljava gotovo 900 radnika.

Jedinstvo Krapina Izvor: Pixsell / Autor: Matija Topolovec/PIXSELL

'Dvije trećine naše proizvodnje izvozima, pri čemu nam je glavno tržište Njemačka gdje smo radili vrtiće, škole, javne zgrade i ostalo. Naši kontejneri nalaze se širom Europe i svijeta. Za Finsku smo radili kontejnere za istraživačku postaju na Antarktici. U Hrvatskoj je manji interes. Na Balkanu se još uvijek više vjeruje u beton i ciglu. Važno je istaknuti kako su naši kontejneri potpuno sigurni za vrijeme potresa. Ne može ih uništiti ili okrenuti', istaknuo je Mihalić te dodaje da je cijena najjednostavnijeg modela stambenog kontejnera u Jedinstvu oko 30.000 kuna bez PDV-a.

Uz Jedinstvo trenutno najveći proizvođač kontejnera u Hrvatskoj je međimurski Tehnix. Njegov vlasnih Đuro Horvat najavio je da će u siječnju za Banovinu isporučiti 200 kontejnera, a u veljači oko 300.

  • +14
Đuro Horvat Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'Važno je reći da se radi o stambenim modulima. 2,4 metra puta 6 metara i 3 puta 6, odnosno 15 i 18 kvadrata. Visoki je standard, imaju struju, vodu. Država će ih plaćati 50-55.000 kuna', rekao je Horvat za N1, te dodao da su cijenu snizili 20 posto.

Tehnix zapošljava oko 400 radnika, a u 2019. imao je 335,7 milijuna kuna prihoda i 14,8 milijuna kuna dobiti.

'Bili smo na kolektivnom godišnjem do 11. siječnja, ali je 200 ljudi je jučer krenulo raditi. Dnevno imamo kapacitet 30-50 stambenih jedinica. U tvornici imamo 10 pogona, a pet je za kontejnere, za izvoz. Sada smo inozemne partnere zamolili da pričekaju, i oni to razumiju, pa krećemo punim kapacitetom u proizvodnju stambenih kontejnera', rekao je Horvat.

  • +13
Uručena prva dva kontejnera mađarske donacije potresom pogođenim područjima Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

On ističe kako je riječ o konstrukcijama koje imaju dugi vijek trajanja, s malom masu što znači da je potrebno malo energije za zagrijavanje. 'One su zvučno potpuno izolirane, imaju sve uvjete. Mi sugeriramo ne samo stambene module, nego i sve vrtiće na to područje. Vrtići su izuzetno kvalitetni, pet puta se brže grade, dva puta su jeftiniji od klasičnih. Pa i škole', rekao je Horvat.

Treći najveći proizvođač kontejnera je tvrtka Kova, smještena u naselju Mraclin u Velikoj Gorici. Zapošljava 150 radnika, a uz kontejnere proizvodi čelične konstrukcije za automobilsku industrije i kioske. Vlasnik i direktor Kove je Vjekoslav Kovačić.

  • +9
Kova, Vjekoslav Kovačić Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Prihod Kove je u 2019. iznosio 59,7 milijuna kuna, a tvrtka je godinu završila s dobiti od 7,7 milijuna kuna.

Preostale dvije tvrtke koje su bile u petak na sastanku u Vladi su zagrebačka Alu-Forma i Detmers Kontejneri iz Sv. Križa Začretja.

Vlasnik Alu-Forme je Dražen Herak, a tvrtka je specijalizirana za proizvodnju aluminijskih fasada i čeličnih konstrukcija te broji oko 50 djelatnika. Godišnji promet joj je oko 40 milijuna kuna, a 2019. je iskazala 4,6 milijuna kuna dobiti.

Detmers Kontejner je u njemačko-hrvatskom vlasništvu i isključivo se bavi proizvodnjom, prodajom i iznajmljivanjem stambenih kontejner. Tvrtka je u 2019. iskazala 8,2 milijuna kuna prihoda i gubitak od 345.000 kuna.