Ušutkan desničarski propovjednik

Tko je Alex Jones, čovjek koji je 'raskrinkao' sotoniste, homoseksualnu zavjeru i slijetanje na Mjesec pa na tome okrenuo milijune

15.08.2018 u 19:10

Bionic
Reading

Facebook, Youtube, Spotify i Apple su ovih dana sa svojih servisa maknuli materijale kontroverznog američkog teoretičara zavjera Alexa Jonesa koji godišnje zarađuje miljune dolara, između ostaloga, zahvaljujući tvrdnjama da su zbog kemikalija kojima raspolaže američka vlada tamošnje žabe postale homoseksualne

Pitanje slobode govora ponovo se ovih dana našlo u fokusu medija, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što su tehnološki divovi Facebook, Youtube, Spotify i Apple odlučili sa svojih servisa ukloniti audio i video materijale kontroverznog američkog radio voditelja Alexa Jonesa. Facebook i ostali su svoje poteze opravdali činjenicom da Jones u svojim emisijama koristi govor mržnje, a s obzirom na popularnost Jonesa njihova je odluka poprilično odjeknula potaknuvši ponovo rasprave o slobodi govora i u kojoj se mjeri, kada i kako ona može ograničavati.

Odluka koju su donijele spomenute kompanije je svojevrsna kulminacija dvaju medijsko-tehnoloških fenomena koji su u prvi plan izbili u protekle dvije godine, a tiču se uloge koju društveni mediji imaju u suvremenim životima. Jedna od tih pojava je praksa objavljivanja lažnih vijesti i zarađivanja na tome koja je posebno došla do izražaja tijekom američke predsjedničke kampanje. Snalažljivi pojedinci pokretali su internetske stranice koje su izgledale kao legitimni portali, i na njima većinom objavljivali lažne i prilagođene vijesti u korist Donalda Trumpa. Te bi se vijesti onda dijelile po društvenim mrežama, a pokretači su profitirali od oglasa koje su Facebook i drugi objavljivali uz te vrlo popularne sadržaje.

Druga pojava je dijelom vezana uz prvu, odnosno uz zaradu i naplaćivanje oglasa samo što glavnu riječ u ovom slučaju imaju oglašivači. Oni su primijetili da se, zahvaljujući algoritmima koje koriste Facebook, Google i drugi internetski giganti koji zarađuju od objavljivanja oglasa, njihove reklame pojavljuju i uz sadržaje kojima se promovira ksenofobija, rasizam i drugi ekstremistički stavovi. Velike kompanije su tada zaprijetile povlačenjem oglasa ako se oni ne prestanu objavljivati uz kontroverzne sadržaje usprkos njihovoj relativnoj popularnosti. A upravo je ta popularnost bila ključna u namjeri da se u oba slučaja radilo o pokušaju da se što više novca izmami od lakovjernih čitatelja i potrošača.

Radijski voditelj Alex Jones je u tome, izgleda, otišao najdalje. Njegov uspon počeo je krajem devedesetih na radiju. Stvorio je vjernu sljedbu slušatelja – publiku iz ekstremne desnice koja vjeruje u teorije zavjere – i zahvaljujući svojoj popularnosti zarađivao je prodajući reklame emitirane tijekom emisije, kao i prodajom dodatnih materijala poput knjiga, tada još popularnih video kazeta ili odjeće i modnih dodataka. Nakon toga pokrenuo je internetske stranice infowars.com, počeo je proizvoditi i prodavati vlastite dokumentarce u kojima je opet propagirao teorije zavjere, a pokrenuo je i PrisonPlanet.tv ekskluzivni internetski video kanal s pretplatom gdje su se mogli također gledati ti fimovi.

Kompilacija videa Alexa Jonesa Izvor: tportal.hr / Autor: BenBam

Do početka ovog desetljeća Jones je tako sagradio pravo malo medijsko carstvo u kojem su bili pomiješani internet, radio, video pretplate, prodaja DVD-ova i popratnog reklamnog materijala. Već tada postojale su neke procjene da Jones zarađuje i do desetak milijuna dolara godišnje. No, prije otprilike pet godina Jones u potpunosti mijenja svoj poslovni plan i posvećuje se reklamiranju i prodaji raznih dodataka prehrani sumnjive kvalitete i upitnih učinaka, a tako ostaje sve do danas. Preko stranica Infowars tako se mogu kupiti preparati bombastičnih naziva koji konzumentima, i Jonesovim obožavateljima, obećavaju sve: od porculanski bijelih zubiju, preko čeličnih mišića i mozga super genija, do potencije, imuniteta, turbo probave i čvrstog sna.

No, priča ne staje na tome. U skladu s paranojom koju teorijama zavjere budi kod svojih slušatelja Jones nudi i hrpu razne opreme namijenjene za preživljavanje u slučaju ratne ili kakve druge katastrofe, poput radio prijemnika, naprava za pročišćavanje vode ili zraka, priručnika za preživljavanje u divljini i svega ostalog što se može prodati uz visoku zaradu. Uz novu ponudu Jones je gotovo u potpunosti zanemario stare kanale zarade od medija, ali mu se to vjerojatno isplatilo jer se neke novije procjene kreću i preko 12 milijuna dolara godišnjih prihoda.

  • +2
Alex Jones snažno podržava Donalda Trumpa i protivi se politici Hillary Clinton Izvor: Reuters / Autor: Reuters

U svemu tome Jones uspijeva zahvaljujući nadogradnji konzervativnih stavova – poput zagovaranja prava na držanje oružja, podrške Donaldu Trumpu i protivljenje politikama Hillary Clinton i Baracka Obame, protivljenja obaveznom cijepljenju – do razine u kojoj se oni pretvaraju u scenarije koji izazivaju revolt i strah kod njegove publike. U svojim emisijama i izjavama Jones odlazi puno dalje od uobičajenih kritika pojava s kojima se ne slaže i pribjegava stvaranju ili promoviranju impresivnog niza teorija zavjera od smiješnih, jadnih, intrigantnih, do nekih potpuno suludih, ali i krajnje bezobraznih i bezobzirnih.

U američkim medijima Jones je tako mnogo puta prozvan vodećim američkim teoretičarem zavjera. Među takvim zavjerama nalaze se i ona kako američka vlada kontrolira vremenske (ne)prilike, ona da sotonisti povezani s Hillary Clinton, umjetnicom Marinom Abramović i pjevačicom Lady Gagom preuzimaju SAD, kao i ona da SAD nikad nije poslao čovjeka na Mjesec.

  • +12
I umjetnica Marina Abramović našla se na meti Alexa Jonesa Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Među bizarnijim teorijama se nalazi i ona da američka vlada pokušava kemikalijama djecu i odrasle pretvoriti u homoseksualce i da zbog prisutnosti tih kemikalija u otpadnim vodama žabe već postale homoseksualne, kao i ona koju nije sam smislio, ali je objeručke prihvatio o tome da se iza vrata jedne picerije u Washingtonu zapravo vodi sotonski pedofilski tajni klub u koji su umiješani visoki dužnosnici demokratske stranke u SAD-u.

Najgora i najbezobzirnija od svih tih teorija je ona o tome da je masakr u osnovnoj školi Sandy Hook, u kojem je krajem 2012. stradalo dvadesetero male djece, odglumljen i da se nikad nije desio nego da ga je smislila američka vlada kako bi imala razloga zabraniti držanje oružja u SAD-u. Jonesa su zbog tih tvrdnji tužile obitelji stradale djece koje traže naknadu jer se godinama nalaze pod pritiskom Jonesovih sljedbenika koji ih maltretiraju.

Kompilacija videa Alexa Jonesa Izvor: tportal.hr / Autor: BenBam

Alex Jones je u nekoliko navrata izjavio da on u svojim emisijama zapravo glumi i da to nisu njegovi stvarni stavovi, no iste te izjave je kasnije i poricao, a njegovo ponašanje izvan tih emisija je uglavnom u skladu s njegovim proklamiranim stavovima. Na spomenutu tužbu obitelji stradale djece je, recimo, odgovorio protutužbom u kojoj od tih obitelji traži naknadu sudskih troškova. Zabranu i uklanjanje njegovih materijala s popularnih servisa, njegovi su slušatelji i pristalice, naravno, dočekali salvom kritika. Sam Jones je početkom tjedna izjavio da je "Infowars najcenzuriraniji program u svijetu jer mi znamo istinu".

Puno vjerojatnija istina je da je Alex Jones iskorištavanje lakovjernih doveo do maksimuma. Umjesto da obilazi penzionere od kuće do kuće i predstavlja im se kao netko kome moraju povjeriti barem dio svoje ušteđevine iz čarape, Jones je iskoristio moć suvremene tehnologije i lakovjerne brsti iz svojeg studija prodajući izmišljotine – kako u emisijama, tako i u svojem internetskom dućanu. Potez Facebooka, Applea, Youtubea i Spotifya je možda neočekivan ali, u svijetu u kojem Jonesovi ekstremistički stavovi i promoviranje suludih ideja dovode do rasta netrpeljivosti i dokidanja tolerancije, i razuman. Zagovaranje mržnje među ljudima, naime, nije se dosad u ljudskoj povijesti pokazalo kao korak naprijed.

  • +20
U svojim emisijama Alex Jones je 'prokazao' i Lady Gagu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia