turizam u doba korone

'Tko će doći kod konobara koji nosi gas masku? Moramo naći model koji će biti epidemiološki i u skladu s vremenom'

21.04.2020 u 09:20

Bionic
Reading

Češki predsjednik Miloš Zeman poručio je Česima da slobodnih putovanja nema godinu dana, no njemački mediji pišu da je Hrvatska jedna od turističkih destinacija koje bi mogle profitirati nakon otvaranja granica. Što je od toga istina? Može li se spasiti turistička sezona?

To su analizirali u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvoga' ministar turizma Gari Cappelli, direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić i potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Vedran Jakominić.

Ministar Cappelli je rekao kako moramo biti svjesni situacije u kojoj jesmo.

'U cijelom svijetu se ovo dogodilo i dok se ne nađe cjepivo neće biti onako kako je nekad bilo. U idućih godinu dana moramo se prilagoditi. Na Vladi će u četvrtak doći novosti. Ovisni smo o stranim turistima koji daju 90% financijskog efekta. Kao što vidite niti druge zemlje ne mogu ovo sve izdržati. Već smo razgovarali s Češkom da pripreme svoje, a mi ćemo pripremiti svoje prijedloge. U sljedećih tjedan dana imat ćemo pripremljene platforme. Čak 24 ministra turizma iz Europe potvrdilo je da će biti u ponedjeljak na videokonferenciji pa će čuti što svi drugi misle, a možda i nešto od toga uspijemo izrealizirati ovog ljeta', rekao je Cappelli.

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić rekao je da je cijeli svijet svjestan da više ništa neće biti kao prije.

'Na nama je, na turističkim djelatnicima, mi ćemo svoju zadaću odraditi. No pitanje je kakvi će biti režimi prelaska granica hoće li biti kolona. Pripremamo se za nove uvjete i dočekat ćemo odluke naše Vlade naše i Vlade drugih zemalja koje su za nas najjače emitivne i nadamo se i vjerujemo da će ovogodišnja turistička sezona biti bolja nego što smo prognozirali od pojave bolesti', rekao je.

Ministar Cappelli je rekao da je premijer Andrej Plenković najavio nove mjere.

'Imamo sad nove mjere kretanja, imam dojam da je u Zagrebu normalizacija prometa, ozbiljno se razmatra o javnom prometu i nadam se da će se vrlo brzo otvoriti međužupanijske prometne komunikacije. Sad se mora prvenstveno voditi briga o zdravlju. Epidemiološka situacija u Hrvatskoj je jako dobra, i ona je prepoznatljiva u Europi. Naš rigidni dio pristupa prepoznat je u Europi i ljudi kažu da žele doći u Hrvatsku jer vide da je zdravstvena situacija u Hrvatskoj dobra. Netko iz Njemačke radije se sada doći u Hrvatsku nego u Italiju. Sad nam se sve to vraća u pozitivnom smislu jer kontroliramo situaciju dok se u nekim zemljama ona ne kontrolira,' rekao je Cappelli.

'Prvi dio udara smo odradili, sad idemo u gospodarske mjere, još ću razgovarati s epidemiolozima, a već smo razgovarali sa strukom o hotelima, kafićima, restoranima i mislim da ćemo naći dobro rješenje i da ćemo početi u svibnju relaksaciju i da ćemo iz mjeseca u mjesec doći do špice i da ćemo dosta toga odraditi ove godine što se tiče turističke sezone', optimističan je Cappelli.

Potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Vedran Jakominić govorio je o prilagođavanju.

'Budimo realni, ugostiteljstvo nije trgovina, mi pivo kupujemo u trgovini kao i vi. Ugostiteljstvo je usluga u kojoj se prodaje proizvod u kojem se prodaje kavu, hranu, ugođaj, ambijent, nasmijanog konobara glazbu. Ako napravite ugođaj da vas poslužuje konobar s gas maskama, ograđene pleksiglasom, ne mogu zamisliti da će itko imati potrebu posjetiti ugostiteljske objekte. Moramo naći nekakav model po kojem će biti epidemiološki u skladu s vremenom u kojem se radi. Mi prodajemo "experience", a ako je taj osjeća horor, i ako gost izađe iz objekta nakostriješenih dlaka iz objekta to nije nešto što će netko htjeti ponoviti, a kamoli platiti. Imamo trgovine i tržnice u ovom jeku epidemije koji rade puno opuštenije nego što se priča da će biti u ugostiteljskim objektima. Pozivamo na razum, možemo sve zatvoriti u pleksiglas, potrošiti novce, a da efekt bude nepostojeći', rekao je Jakominić.

Cappelli je rekao da neće baš biti tako, no da će se neke mjere morati uvesti.

'Da će biti tako rigidno, da će se morati izvoditi građevinske radove, ja mislim da neće. No ništa neće biti za početak kao što je bilo prije godinu dana ili tri mjeseca. U početku restrikcija će biti, kao i svugdje u Europi. Restorani i kafići su nekakav strah, kako i što napraviti, tu je nepoznanica. Trebat će se napraviti minimum, ali da će morati potrošiti milijarde, mislim da neće. Sigurno se neće moći sjediti njih jedan do drugog 20 njih u društvu. Vjerojatno će se ići da što više bude na otvorenom, na terasama. Dok se nađe cjepivo, morat ćemo se naviknuti', rekao je Cappelli.

Prilagodba hotela Ostojić je govorio i o prilagodbi hotela ako će gost moći doći do Hrvatske i slobodno cirkulirati.

'Pripremili smo ono što su hoteli trebali odraditi u detalje. Poslali smo niz mjera koje se u hotelima moraju odraditi - od parkinga, hotela, recepcije, restorana, bazena, plaća, soba. Tako da se u maksimalno mogućoj mjeri izbjegnu svi rizici. Ne sumnjam da ćemo u suradnji s našim epidemiolozima napraviti kompromis da se gost ipak osjeća kao da je u hotelu, a ne kao da je u bolnici. S druge strane očekujem da će gosti koji dođu imati razumijevanja jer u njihovim zemljama je situacija puno gora nego u Hrvatskoj. Hotelijeri su spremni, čekaju signal naše politike, čekaju dogovor na razini Europe na koji će se način odvijati međunarodni putnički promet i hoće li ta regulacija biti dovoljno prihvatljiva i atraktivna da se zaista upute i dođu u Hrvatsku', rekao je Ostojić.