OKUPLJANJE U ZAGREBU

Tisuće prosvjednika u živom zidu za obranu radnih mjesta

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 22.11.2012 16:16
  • Objavljeno 22.11.2012 u 16:16
prosvjed sindikati živi zid

prosvjed sindikati živi zid

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Vlada je najodgovornija što nije zaustavljen slom hrvatske industrije, gubitak radnih mjesta i rad bez plaće, istaknuli su sindikalni čelnici na današnjem prosvjednom skupu pod nazivom 'Posao, plaća, a ne burza', održanom na Markovom trgu u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Hrvatske udruge sindikata (HUS)

Između 1.500 i 2.000 prosvjednika, obučenih u crvene prsluke s parolom 'Za obranu radnih mjesta', iz tvrtki koje trenutno posluju s problemima, a koje podržavaju njihovi kolege iz sindikata udruženih u SSSH I HUS, ispred sindikalnog sjedišta zviždanjem je prosvjedovalo protiv gašenja radnih mjesta te smanjivanja i neisplate plaća.

Neki od njihovih transparenata su 'Posla ima, pustite da radimo', 'Nova vlast, ista priča', 'Krize puna vreća, samo za radnička pleća'. 'Europske plaće svima, a ne samo njima', 'Osim dugova, što ostavljate mladima?', itd.

Na prosvjedu, koji su poduprle i druge sindikalne središnjice, čelnici SSSH i HUS-a te sindikalni povjerenici iz nekoliko tvrtki u poteškoćama, najavili su sindikalno jedinstvo i zajedničke akcije svih sindikalnih središnjica te sindikata javnog i privatnog sektora, usmjerene spasu industrije i dostojanstvenim plaćama.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel optužio je Vladu da ne zna što je socijalni dijalog i socijalno partnerstvo te da tako, kako je rekao, sudjeluje u najvećem zločinu počinjenom od stjecanja hrvatske samostalnosti, a to je uništavanje industrije.

Ustvrdio je da će se ostaci industrije urušiti ne budu li sindikati djelovali složno i zajedno. Današnji skup trebao bi označiti stvaranje sindikalnog interventnog voda solidarnosti koji će priskakati u pomoć svagdje gdje se krše radnička prava, kazao je Novosel ističući da je vrijeme za sindikalnu solidarnost koja je u Hrvatskoj bila zapuštena.

'Dosta je plakanja, gubljenja radnih mjesta i rada bez plaće. Treba spasiti svako radnom mjesto i poduzeće koje je preostalo', rekao je Novosel.

Pozvao je Vladu da se bavi obnovom industrije, a na posebno topao odjek naišao je njegov poziv Vladi da oporezuje banke i tako namakne novac za zaposlene u javnom sektoru.

Za to se u svom istupu založio i predsjednik HUS-a Ozren Matijašević pozvavši Vladu na oporezivanje financijskih transakcija i dobiti banaka.

Zamjerio je Vladi koja, po njegovim riječima, bježi od izvoza, brodogradnje, tekstilne, kožne i drvne industrije i svake druge proizvodnje pogodujući tako uvoznim lobijima.

Matijašević upozorava da bi uskoro u Hrvatskoj moglo biti više zaposlenih u trgovini nego u prerađivačkoj industriji pa bi hrvatska ekonomija mogla postati špekulantska.

Uvjeti za ulaganja u Hrvatskoj su nepovoljni, što će u kombinaciji s novim porezima urušiti ostatke srednje klase, a tada se smanjuje BDP i raste ekonomska emigracija, smatra Matijašević.

Jadna je država koja nadu vidi u emigraciji svojih radnika nakon ulaska u EU, a od nje je jadnija samo Socijaldemokratska partija, rekao je čelnik HUS-a. Nastavi li Vlada sa sadašnjom gospodarskom politikom, ekonomija će nakon njezina odlaska izgledati kao mjesečeva površina, kaže Matijašević.

Branu takvom razvoju događaja kao i drugi govornici na prosvjedu vidi u sindikalnom jedinstvu te najavljuje početak pokreta otpora sindikata i nevladinih organizacija.

Na prosvjedu su istupili i brojni drugi sindikalisti među kojima povjerenici sindikata iz 3. maja, Brodosplita, Dalekovoda, Osječke pivovare, RIZ Odašiljača, Petrokemije i drugih tvrtki.

U emotivnim govorima oni su upozorili na niske plaće, teške uvjete rada, kriminal u svojim tvrtkama, rad bez plaće te strahove i strepnje radnika u pogledu budućnosti.

Prosvjed sindikata na Markovom trgu

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!