muke po praznicima

Tiskari ogorčeni Vladinim planom, oni koji su se požurili tiskati kalendare nadrapali, neki bi mogli i propasti

11.10.2019 u 14:35

Bionic
Reading

Tiskare koje su već izradile kalendare i rokovnike za 2020. našle su se u neobranom grožđu nakon što je Vlada u saborsku proceduru poslala prijedlog novog kalendara državnih praznika i blagdana. Svi već tiskani kalendari, ako se usvoje promjene, bit će pogrešni, što će nanijeti značajnu financijsku štetu poduzetnicima

Riječki tiskar Rudi Zambelli tvrdi kako je velik dio tiskara već izradio kalendare, rokovnike i planere za 2020. za naručitelje, mahom tvrtke koje ih koriste za svoje potrebe ili kao darove poslovnim partnerima i promotivne materijale.

'U Hrvatskoj postoje ozbiljne i relativno velike tvrtke, s pedeset i više zaposlenih, čiji je primarni posao izrada kalendara, rokovnika i sličnih materijala vezanih uz kalendar. Najveći dio njih već je tiskao većinu svojih proizvoda, a Vlada sad, na kraju godine, u proceduru šalje prijedlog novog kalendara blagdana, što znači da će, ako prijedlozi budu usvojeni, svi ti kalendari biti pogrešni. Možda se nekome to čini kao sitnica, ali dovodi se u pitanje opstanak tiskara s dugogodišnjim poslovanjem, kao i njihovih zaposlenika s obiteljima. O njima, očito, nitko ne razmišlja. Što da sad rade s tim kalendarima i tko će im nadoknaditi štetu koja će nastati ako izmjene budu prihvaćene', izjavio je Zambelli za Novi list.

Dodao je kako se i u drugim zemljama ponekad mijenjaju datumi praznika ili se uvode novi, ali obično izmjene stupaju na snagu tek godinu dana nakon njihova prihvaćanja.

Direktor zagrebačke tiskare IT-Graf Tomislav Ivičinec također smatra da se Vlada nekorektno ponijela prema tiskarskoj industriji.

'Tko god je tiskao kalendare, sad je u problemima. Mi ih još nismo tiskali jer imamo modernu automatiziranu liniju koja nam daje mogućnost tiskanja kalendara u velikoj brzini. Imamo kapacitet izrade 20.000 kalendara u 24 sata. Već idući tjedan imat ćemo nove kalendare na tržištu. Ali i nama je sve to malo stvaralo probleme jer bismo prijašnjih godina većinu kalendara u ovo vrijeme već prodali. Sad smo morali čekati', rekao je Ivičinec za tportal.

Podsjetimo, od iduće godine novi državni praznici bit će Dan državnosti 30. svibnja i 18. studenog, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Ostalo bi 13 neradnih dana jer bi se kao državni praznik ukinuo Dan neovisnosti 8. listopada te 25. lipnja, kada se od 2000. obilježavao Dan državnosti.

  • +13
Vlada je na ovotjednoj sjednici najavila promjenu kalendara praznika Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL