HUP:

Testiranja su pokazala da proizvodni pogoni nisu izvori zaraze, nije ih pravedno etiketirati

17.12.2020 u 13:05

Bionic
Reading

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u četvrtak su poručili kako proizvodni pogoni nisu izvori zaraze koronavirusom te da tvrtke okupljene u HUP-u čine sve kako bi otklonile svaku mogućnost daljnjeg širenja pandemije

HUP je tako reagirao na pojedine medijske napise u kojima se proteklih dana proizvodne pogone izdvajalo kao žarišta zaraze.

U Udruzi su podržali pilot projekt screeninga u velikim tvrtkama, kao i sve ostale inicijative Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) koje imaju za cilj detekciju i izolaciju zaraženih osoba te zaštitu zdravlja i sprečavanje širenja virusa.

Kako ističu, pilot projekt se provodi na području Varaždinske i Međimurske županije u kojima se u idućem periodu planira testirati više od 10.000 radnika.

Tvrtke članice HUP-a, koje zapošljavaju veliki broj radnika, spremno su se odazvale pozivu HZJZ-a, pa su svojim radnicima uputile poziv za dobrovoljno pristupanje testiranju.

"Uz veliki odaziv radnika masovnom testiranju, prema dosad objavljenim rezultatima saznajemo da brojka prikrivenih zaraza, koje se otežano otkrivaju jer zaražena osoba ne pokazuje simptom, ne prelazi pet posto", ističu iz HUP-a.

Iznose primjer tvrtke Calzedonia koja je završila ciklus testiranja u kojem je testirano 1.747 zaposlenika, od kojih je 55 osoba bilo pozitivno, što je incidencija od 3,1 posto.

Prema tome "možemo zaključiti da veliki pogoni ni po čemu ne odudaraju od stope zaraženih u drugim kolektivima", istaknuli su iz HUP-a. Napominju i da u velikim industrijskim pogonima poslodavci održavaju visoku razinu odgovornosti i zaštite te je "nepravedno i pogrešno izdvojiti ih i karakterizirati kao žarišta zaraze".