koronakriza

HUP: Javnolinijski prijevoznici traže dodatne mjere za spas sektora

10.12.2020 u 11:35

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) smatra da su mjerama za očuvanje radnih mjesta i nadoknadu fiksnih troškova trebali biti obuhvaćeni i oni kojima je rad ograničen poput javnolinijskog prijevoza putnika, a ne samo oni kojima je odlukom Stožera rad obustavljen, te traže dodatne mjere od države da spase sektor. Prijevoznici okupljeni u HUP-u očekuju da se izvrši obećanje o sklapanju ugovora o javnoj usluzi s prijevoznicima, što su neke županije, već najavile i pozdravljaju svaku odluku koja će biti donesena u tom smjeru.

Predsjednik HUP-ove Koordinacije unutarnjeg javno linijskog cestovnog prijevoza putnika Hrvoje Meštrović podsjeća da je javnolinijskom prijevozu putnika ograničen rad zbog drugih odluka Stožera, poput prebacivanja nastave za srednje škole na online, a da su, s druge strane, javnolinijski prijevoznici zakonski i ugovorno, na temelju ugovora o javnim uslugama sa županijama, obvezni obavljati prijevoz na određenim linijama i u određenim intervalima.

"Zbog djelatnosti koje prijevoznici obavljaju, omogućen je dolazak radnicima na svoja radna mjesta za sve one koji moraju biti fizički prisutni na radnom mjestu, što uključuje i sve one radnike koji su ključni u borbi suzbijanja učinaka protiv Covid-19, npr. medicinske sestre i tehničari. Na temelju te obveze prijevoznicima ostaju barem jednaki troškovi kao i u razdoblju prije pandemije, dok im je promet značajno pao“, istaknuo je Meštrović.

Iz HUP-a podsjećaju da je odlukom Stožera civilne zaštite javno linijskim prijevoznicim ograničen prijevoz na 40 posto kapaciteta svih putnika. Isto tako, od 14. prosinca 2020. do 18. siječnja 2021. srednje se škole prebacuju na online nastavu, čime javno linijskim prijevoznicima prestaje dotok prihoda za to razdoblje, a najveći im prihod čini upravo prijevoz učenika.

Prijevoznici okupljeni u HUP-u predlažu kao trenutnu kompenzacijsku mjeru izvršenje isplate sredstava za prijevoz učenika srednjih škola do kraja godine po broju učenika u listopadu u punom iznosu. Za to već, tvrde, postoje sredstva u državnom proračunu alocirana u tu svrhu. 

HUP – Udruga prometa također predlaže da se, pored fiksnih troškova koji su navedeni u zahtjevu za nadoknadu fiksnih troškova, uvrste troškovi koje imaju javno linijski prijevoznici, poput goriva za županijske i međužupanijske linije za mjesec prosinac 2020., budući da drastično manji broj putnika koristi njihove usluge zbog mjera Stožera. 

Traže i da se u fiksne troškove uvrste i cestarine za javne linije te da se vlasnicima privatnih poduzeća koje drže autobusne kolodvore suspendiraju obveze za komunalije i režije pri padu prihoda većem od 40 posto.

"Svako odgađanje pružanja daljnjih potpora dovest će do smanjenja broja zaposlenih vozača i popratnog osoblja, a što će za posljedicu imati zastoj i prestanak obavljanja prijevoza za ostale radnike i građane" , napominje se u priopćenju HUP-a.