'UNIVERZALNA PUNIONICA'

Tesla u SAD-u otvara mrežu punionica za automobile konkurencije

16.02.2023 u 15:21

Bionic
Reading

Tesla će otvoriti dio mreže punionica u SAD-u i za električna vozila (EV) koje proizvode njegovi konkurenti, u sklopu 7,5 milijardi dolara vrijednog državnog programa poticaja za zelenu mobilnost

Tesla bi time mogao postati univerzalna 'punionica', riskirajući manju prednost pred konkurencijom. Njegova mreža superbrzih punionica najveća je u SAD-u, a trenutno opslužuje samo njegova vozila.

Do kraja 2024. kompanija će na 3.500 novih i postojećih superpunionica duž autocesta omogućiti punjenje automobila drugih proizvođača, priopćila je Bidenova administracija. Vozači će moći koristiti i 4.000 Teslinih sporijih punjača na lokacijama poput hotela i restorana.

'Odabrane Tesline superpunionice širom SAD-a uskoro će biti otvorene za sva električna vozila', objavila je kompanija na Twitteru, ne navodeći kada, gdje i kako će ih otvoriti. Dodali su i da do kraja iduće godine planiraju udvostručiti njihov broj.

Predsjednik Joe Biden napisao je na Twitteru da je plan otvaranja 'velikog dijela' Tesline mreže za sve automobile 'važno' i da će predstavljati 'značajan pomak'. Izvršni direktor Tesle Elon Musk odgovorio je na Twitteru: 'Hvala, Tesla će rado poduprijeti druga električna vozila putem naše mreže superpunionica'.

Dužnosnik Bijele kuće rekao je na konferenciji za medije da će Tesla moći dobiti subvencije – uključujući naknadno opremanje postojeće flote – pod uvjetom da njegove punionice budu otvorene i za druga vozila sa saveznim standardom punjenja CCS. Naglasio je da se Tesla nije obvezao usvojiti CCS standard, ali mora ispuniti taj uvjet da bi mogao dobiti subvencije.

Tesla ima 17.711 superpunjača, koji u najviše sat vremena mogu produljiti domet vožnje za stotine kilometara i čine oko 60 posto brzih punionica u SAD-u. Tu je i gotovo 10.000 'odredišnih' punjača s Tesla utikačima koji mogu vozila napuniti tijekom noći.

Otvaranje Tesline mreže bit će značajan poticaj za ambiciozni državni program izgradnje 500.000 punionica za električna vozila do 2030. godine. Trenutno ih ima 130.000.