DIONICE TESLE

Musk lani donirao dionice vrijedne gotovo dvije milijarde dolara, kome točno – ne zna se

15.02.2023 u 14:48

Bionic
Reading

Izvršni direktor Tesle Elon Musk prošle godine je donirao dionice najvrjednijeg svjetskog proizvođača automobila u dobrotvorne svrhe u vrijednosti od 1,95 milijardi dolara, pokazalo je u utorak priopćenje američke Komisije za vrijednosne papire i burzu (SEC)

Musk je donirao oko 11,6 milijuna dionica između kolovoza i prosinca prošle godine, no u priopćenju se ne navodi kojoj organizaciji niti je od Tesle stigao odgovor na to pitanje. Musk, inače druga najbogatija osoba na svijetu, sada posjeduje oko 13 posto Tesle.

To nije prvi put da daje dionice Tesle u dobrotvorne svrhe – 2021. je donirao oko 5,74 milijarde dolara. Analitičari kažu da bi Musk mogao imati koristi od darivanja dionica Tesle ako ih donira u dobrotvorne svrhe. Naime, za dionice donirane u dobrotvorne svrhe ne mora se platiti porez na kapitalnu dobit, kao što bi to bilo u slučaju njihove prodaje.

Musk je 2012. potpisao Giving Pledge, pokret filantropa kojim se milijarderi obvezuju da će barem polovicu bogatstva dati u 'dobrotvorne svrhe' tijekom svog života ili nakon smrti. Godine 2001. osnovao je Zakladu Musk, nudeći, između ostalog, bespovratna sredstva za 'razvoj sigurne umjetne inteligencije za dobrobit čovječanstva'.