KONZUM NA MJESTU NAME

Tehnika gradi Todorićevu robnu kuću u Vukovaru

10.09.2012 u 08:56

Bionic
Reading

Zagrebačka građevinska tvrtka Tehnika dogovorila je izgradnju Robne kuće Vukovar na mjestu nekadašnje Name u centru Vukovara. U ratu devastirana, zgrada je u miru mijenjala vlasnike, od Željka Keruma do Ivice Todorića. Za sedam mjeseci Vukovarci bi trebali dobiti novi trgovački centar s dvjema kinodvoranama, Konzumom i ostalim trgovinama

Zgrada Name u Vukovaru-od Keruma do Todorića

Građevinska tvrtka Tehnika izvijestila je Burzu krajem prošlog tjedna da je s tvrtkom Terra Argenta ugovorila radove na izgradnji Robne kuće Vukovar. Riječ je o nekadašnjoj robnoj kući Dunav u središtu Vukovara, zgradi koja je devastirana u ratu 90-ih, a koju je 2006. godine od Name u stečaju kupio splitski poduzetnik Željko Kerum. Obećavao je višenamjenski objekt 'dostojan grada-heroja', nova radna mjesta, pa čak i rotirajuće kupole na vrhu šoping centra i podzemnu garažu, bez obzira na to što je zgrada uz samu rijeku. No umjesto obećanih ulaganja, četiri godine kasnije prodao je ratnu ruševinu za 10 milijuna kuna.

Novi kupac bila je vinkovačka tvrtka Eurco u vlasništvu Željka Marića, specijalizirana za rušenje objekata, no ni on nije obnavljao, nego je Nama opet promijenila vlasnika. Prepustio je zgradu Konzumu u zamjenu za hotel Dunav koji je Todorićev Agrokor stekao kupnjom Vupika.

Investitor koji će na kraju najvjerojatnije ipak izgraditi šoping centar na mjestu Name, jest tvrtka Terra Argenta, osnovana prošle godine. Konzum je najveći od tri njezina suvasnika, a tu je i Pet-prom, koji servisira rashladne uređaje u svim Todorićevim tvrtkama. Večernji list nedavno je upravo ovu tvrtku spominjao i kao potencijalnog kandidata za preuzimanje Leda. Treći je suvlasnik splitski Pro Mercato, čiji su osnivači direktor Supernove za Hrvatsku Grgur Jolić i splitski poduzetnici Vedran Malenica i Charles Daniel Mandić. Malenica je zajedno s Ivicom Mornarom i još jednim bivšim nogometašem, Tončijem Martićem, vlasnik trgovačkih centara Park&Shop u Imotskom i Virovitici, u kojima je Super Konzum ključan najmoprimac.

S obzirom na to da je Namina zgrada u centru grada još od rata bila van funkcije, a Vukovarci su je prije rušenja podrugljivo nazivali najvećim javnim WC-om u Hrvatskoj, interesirat će ih informacija s Burze prema kojoj će Tehnika dovršiti radove za sedam mjeseci. U proljeće 2013. godine trebao bi, pak, i u potpunosti biti gotov ovaj 'Konzumocentrični' trgovački centar: Todorićev maloprodajni lanac zauzimat će cijelo prizemlje, na prva dva kata planirani su lokali, a na trećem dvije kinodvorane.