tržište kapitala

Tehničke poteškoće značajno skratile burzovno trgovanje

Bionic
Reading

Dionički indeksi su zabilježili tek manje pomake, a dionički promet pao, uslijed tehničkih poteškoća s trgovinskim sustavom na Zagrebačkoj burzi

Trgovanje na hrvatskom tržištu kapitala se nakon blagdanske stanke nije nastavilo neometano, s obzirom da su tehničke poteškoće onemogućile trgovanje veći dio dana, kako u Hrvatskoj tako i na drugim burzama u Europi koje koriste Xetra trgovinski sustav, koje se svelo na tek nešto više od jednog sata kontinuirane trgovine pred kraj radnog dana.

Stoga ne iznenađuje podatak da je ostvaren najniži dionički promet u više od dva mjeseca, koji je iznosio nešto više od šest milijuna kuna.

U takvim okolnostima se nije razvilo niti jasno raspoloženje među investitorima, te su dionički indeksi zabilježili tek manje pomake vrijednosti.

Indeks CROBEX je zaključio s blagim dobitkom od 0,26 posto na 1.588,68 bodova, što je njegov šesti rast vrijednosti u zadnjih sedam trgovanja, dok je indeks blue chip dionica CROBEX10 oslabio za 0,24 posto na 983,38 bodova. kod sektorskih indeksa, najviše je porastao prehrambeni CROBEXnutris, i to za više od jedan posto, dok je s druge strane stajao CROBEXturist s gubitkom većim od dva posto.

Četiri pojedinačna izdanja su ostvarila milijunske promete. Najlikvidnije su bile dionice Hrvatskog Telekoma s 1,2 milijuna kuna prometa i padom cijene za 0,22 posto na 166,50 kuna, a slijedile su dionice Valamar Riviere s 1,18 milijuna kuna prometa i padom cijene za 1,22 posto na 24,30 kuna. Krug milijunaša po prometu zatvaraju dionice Adris grupe, pri čemu je povlašteno izdanje zaključilo bez promjene cijene, a redovno izdanje izgubilo 3,57 posto.

Sličan pad od 3,51 posto su pretrpjele i dionice Arena Hospitality Group, dok su Auto Hrvatska, Ericsson Nikola Tesla te Končar Elektroindustrija izgubili između jedan i dva posto. S druge strane, među likvidnijim dobitnicima su bili Jadran, Atlantska plovidba i AD Plastik , koji su redom porasli za 1,8 posto, 1,57 posto te 1,44 posto.

Dobitnik dana Tankerska Next Generation +6,80% 44,00

Gubitnik dana Plava laguna -9,29% 1.270,00

CROBEX +0,26% 1.588,68

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.