TRŽIŠTE KAPITALA

Burza u plusu i drugi dan, Adris i Valamar u fokusu

Bionic
Reading

Kako na europskim burzama, tako i na hrvatskom tržištu kapitala, srijedu je obilježila velika volatilnost trgovanja, uz ipak pozitivan ishod na Zagrebačkoj burzi.

Na samom otvaranju trgovanja se nastavilo snažno pozitivno raspoloženje od prethodnog dana, koje je prema kraju dana slabilo.

Za razliku od nekih europskih tržišta, koja su zaključila čak i minusu, dionički indeksi Zagrebačke burze su ipak ostali u zelenome i drugi dan zaredom. Indeks CROBEX je kraj dana dočekao s dobitkom od 1,40 posto na 1.423,61 bodova, indeks blue chip dionica CROBEX10 je porastao za 1,31 posto, dok su se kod sektorskih indeksa posebno istaknuli CROBEXturist s dobitkom većim od tri posto, odnosno prehrambeni CROBEXnutris s minusom od gotovo tri posto.

Likvidnost tržišta se popravila u odnosu na prethodna dva dana te je ukupni dionički promet porastao na 23,5 milijuna kuna, uz sedam pojedinačnih izdanja s milijunskim prometom. Najviše se trgovalo povlaštenim dionicama Adrisa, koje su prikupile 6,7 milijuna kuna prometa te zahvaljujući cjenovnim skokom od 7,62 posto na 339,00 kuna bile jedan od najznačajnijih dobitnika.

Vrlo aktivne su bile i dionice Valamar Riviere s prometom od 4,8 milijuna kuna i rastom cijene za 2,81 posto na 21,10 kuna.

Među najaktivnijim izdanjima su dominirali dobitnici, pri čemu se posebno ističu dionice Saponije koje su uzletjele više od deset posto, zatim Arena Hospitality Grupa s dobitkom većim od pet posto te Ericsson Nikola Tesla s rastom većim od četiri posto.

Od 15 dionica s najvećim prometom, samo tri su izgubile na vrijednosti. Među njima su dionice Vira potonule za 6,90 posto, Atlantic Grupa izgubila 3,54 posto, a Hrvatski Telekom kliznuo za 1,78 posto.

Dobitnik dana Granolio +47,06% 15,00

Gubitnik dana Viro -6,90% 54,00

CROBEX +1,40% 1.423,61

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.