POVLAŠTENI TRETMAN

Talijanski regulator odrezao Googleu kaznu od 102 milijuna eura

13.05.2021 u 15:57

Bionic
Reading

Talijanski regulator izrekao je u četvrtak Googleu novčanu kaznu od 102 milijuna eura zbog povlaštenog tretmana Google Mapsa u odnosu na aplikacije drugih proizvođača

Google nije uvrstio aplikaciju energetske tvrtke Enel u uslugu Android Auto, koja korisnicima omogućuje traženje stanica za punjenje električnih automobila, rezervaciju termina i plaćanje i time je prekršio propise o ravnopravnom tržišnom natjecanju, priopćio je regulator.

Android Auto usluga je koja vozačima omogućuje da na zaslonu u automobilu koriste odabrane Android aplikacije, uključujući one za navigaciju i za razmjenu poruka.

Google Maps trenutno korisnicima omogućuje samo traženje stanica za punjenje, ali bi u budućnosti mogao nuditi i uslugu plaćanja, rekao je AGCM.

Naložili su tehnološkom divu da u Android Auto uključi i Enelovu aplikaciju i da inženjerima omogući kreiranje novih aplikacija za infrastrukturu za punjenje električnih automobila i također ih uvrsti u tu uslugu. Provedbu tog zahtjeva nadzirat će drugi regulator.

Glasnogovornik Googlea rekao je novinskoj agenciji ANSA da se tvrtka ne slaže s odlukom i da razmatra sljedeće pravne korake.