MIŠLJENJE OLGICE SPEVEC

Taksistima treba još jača konkurencija!

  • Autor: O. I. N.
  • Zadnja izmjena 27.10.2010 13:15
  • Objavljeno 27.10.2010 u 11:45
besplatni taxi taksisti zagreb

besplatni taxi taksisti zagreb

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

Model liberalizacije taksi usluga koji je jučer izazvao prosvjede zagrebačkih taksista, tek je malen napredak u liberalizaciji tržišta; taksistima treba uvesti veću konkurenciju, mišljenje je Olgice Spevec, predsjednice AZTN-a. Predlaže da se broj dozvola povećava dok se ne postigne omjer 1:500, kakav ima većina velikih gradova

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavila je stručno mišljenje o prijedlogu Odluke o taksi prijevozu, koje je od njih zatražio predsjednik Gradske skupštine Zagreba Boris Šprem. Mišljenje AZTN-odnosi se na Bandićev prijedlog da jedan taksi bude na 700 građana, iako je jučer usvojen drukčiji oštriji SDP-ov omjer 1: 600 - nepovoljniji za taksiste koje su dosad uživali monopol. Njime će se dodijeliti dozvole za 267 novih taksi vozila, pa će, umjesto dosadašnjih 1.036 vozila, Zagrebom putnike u taksijima prevoziti njih 1.303.

AZTN nije zadovoljna predloženom liberalizacijom, jer smatraju da se predloženi model i dalje zasniva na dosadašnjem modelu 'jedna dozvola - jedno vozilo', koja poduzetnicima ne omogućuje ostvarivanje ekonomskih prednosti utemeljenih na ekonomiji obujma, koje bi se prelile i na korisnike taksi usluga u Zagrebu. Agencija je mišljenja da Odluka ne uvodi značajno otvaranje tržišta pružanja usluga taksi prijevoza niti omogućava razvoj te djelatnosti.

Smatraju da je svako ograničavanje broja poduzetnika koji se bave nekom djelatnošću na određenom tržištu nepoželjno sa stajališta zaštite tržišnog natjecanja.

'Nije jasno zašto je odabran omjer 1:700, a ne neki drugi koji bi omogućio da tom tržištu pristupe novi konkurenti i na taj način značajnije promijene strukturu tržišta u interesu potrošača. Ovo pogotovo zato što iz obrazloženja Odluke proizlazi da većina glavnih gradova koji su bili predmetom usporedne analize primjenjuje omjer 1:500', stoji u mišljenju AZTN-a koje potpisuje predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec.

Agencija predlaže dinamički model, prema kojemu bi se broj dozvola za obavljanje u sljedećih pet do 10 godina dodatno povećavao za pet do 10 posto godišnje, sve dok se ne bi postigao omjer 1:500 kakav prevladava kod drugih većih gradova

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi