DAVOR ŠTERN:

'Svjetski smo prvak u neiskorištavanju energetskih potencijala'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.03.2015 16:25
  • Objavljeno 02.03.2015 u 16:25
Davor Štern

Davor Štern

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Hrvatska je možda svjetski prvak u neiskorištavanju gospodarskih potencijala energetike koja nudi velike razvojne mogućnosti, kazao je energetski stručnjak i bivši ministar gospodarstva Davor Štern na konferenciji 'Hrvatska i EU - razvojna politika 2015. - 2020.', koja se u ponedjeljak održala u organizaciji Hrvatske demokratske zajednice (HDZ)

Štern smatra da Hrvatska ne koristi u dovoljnoj mjeri energetsku, ali i prometnu, posebno cestovnu infrastrukturu, kako bi iskoristila svoj položaj rubne zemlje Europske unije i susjednim zemljama ponudila mogućnost pristupa energetskim izvorima i prometnog povezivanja.

Tako, primjerice, smatra da autocestu što prije treba dovesti do granice s Crnom Gorom kako bi preko Albanije i dalje na istok bio omogućen kvalitetni cestovni spoj Grčke, Turske i drugih zemalja sa središnjom Europom. Tek tada bi, drži Štern, hrvatska autocestovna mreža dobila pun prometni i ekonomski smisao.

Uz autocestu treba položiti plinovod, drži on, i to od Dugopolja dalje prema istoku, a valjalo bi razmisliti i o polaganju podmorskog dalekovoda između Trogira i talijanke jadranske obale

Hrvatska, bi, tvrdi Štern, takvim infrastrukturnim zahvatima mogla postati sjecište europskih tranzitnih pravaca.

Kao i drugi govornici na panelu o energetici unutar konferencije, primjerice voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević spomenuo je LNG terminal na Krku kao projekt od europskog značaja.

Predsjednik HDZ-ova Odbora za zaštitu okoliša, energetiku i rudarstvo Darko Horvat upozorava da uvoz ne smije biti hrvatska energetska strategija pri čemu upozorava da se u Hrvatskoj zapostavlja gradnja novih energetskih objekata.

Horvat je protiv privatizacije HEP-a inicijalnom javnom ponudom jer, kako je rekao, ne valja prodavati ono što je davno amortizirano, nego građanima i drugim investitorima ponuditi partnerstvo u gradnji novih objekata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!