hitna sredstva

Svjetska banka odobrila nove inicijative za pomoć zemljama pogođenima katastrofama

02.02.2024 u 06:16

Bionic
Reading

Svjetska banka je objavila da je odobrila nove inicijative kako bi se zemljama članicama pogođenim prirodnim katastrofama i drugim šokovima omogućio brz pristup hitnim sredstvima iz njihovih postojećih programa zajmova i tako im pomoglo odgovoriti na globalno okruženje u kojem je sve više kriza.

Ojačavanje alata banke za pripravnost i odgovor na krizne situacije omogućilo bi zemljama da odmah prime do 10 posto neisplaćenih sredstava iz postojećeg projektnog zajma ili drugog instrumenta za odgovor na hitne situacije.

Generalna direktorica Svjetske banke za operacije Anna Bjerde rekla je za Reuters da bi zemlja s neisplaćenih 3 milijarde dolara iz kreditnog portfelja od 5 milijardi dolara mogla trenutno ostvariti pristup 300 milijuna dolara u slučaju uragana, potresa ili pandemije, što je iznos likvidnosti koji bi je mogao spasiti od mnogih nevolja.

"Čujemo klijenta za klijentom, od zemalja s vrlo niskim primanjima do onih sa srednjim prihodima, kako govore 'Kad nastupi kriza, financijski smo nespremni i moramo napraviti razne užasne kompromise koje ne činimo želim napraviti'", navela je Bjerde.

Svjetska banka također će povećati pristup većem unaprijed dogovorenom kriznom financiranju u sklopu budućih programa kreditiranja, koji će zahtijevati provedbu reformi za jačanje pripravnosti na krizne situacije i druge institucionalne mjere za izgradnju otpornosti.

Treća komponenta koju je odobrio izvršni odbor Svjetske banke je širenje upotrebe proizvoda osiguranja od katastrofa za zaštitu od katastrofa velikih razmjera. To uključuje obveznice za katastrofe koje osiguravaju isplate osiguranja u slučaju uragana ili drugih katastrofa koje zadovoljavaju određene pragove.

Promjene su dio širih reformskih napora Svjetske banke za proširenje njezine misije i na suočavanje s klimatskim promjenama i drugim globalnim krizama te znatno povećanje njezinih kreditnih kapaciteta.