ZAHTJEV HSLS-a

Svima omogućiti mirovinu po uvjetima iz I. stupa

Darinko Kosor

Darinko Kosor

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić

Na očitu nepravdu prema kojoj građani koji su izdvajali i za II. stup sada imaju oko 25 posto manje mirovine nego što bi imali da su uplaćivali samo u I. stup, osvrnuo se danas predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, zatraživši od Vlade da svima omogući odlazak u mirovinu po uvjetima iz I. stupa

'Devet godina nakon provedbe mirovinske reforme, oko tisuću žena koje su po novim pravilima prve otišle u prijevremenu mirovinu shvatilo je da samo zato što su uplaćivale i u II. stup sada imaju 25 posto manju penziju. Velik će problem nastati u idućih nekoliko godina kada će se, prema procjenama, u tom neravnopravnom položaju naći između 100 i 130 tisuća građana', rekao je Darinko Kosor.

Stoga od Vlade traži da najkasnije za godinu dana svim osiguranicima omogući izbor žele li ostati u II. stupu, odnosno dopustiti im da u mirovinu odu po uvjetima iz I. stupa.
'To je jedino rješenje koje bi bilo pravedno. Oni koji su jednako uplaćivali, moraju imati i jednake uvjete pri odlasku u mirovinu', tvrdi Kosor.

Stoga će sutra početi velika HSLS-ova akcija u 120 gradova i općina gdje će građani moći potpisati peticiju za spomenute zakonske izmjene, ali će HSLS provesti i edukativnu akciju u kojoj će građane upoznati sa svim detaljima koji se tiču uvjeta odlaska u mirovinu.

Darinko Kosor tvrdi da su mirovine osiguranika iz II. stupa manje zbog toga što pravo na dodatak imaju samo osiguranici iz I. stupa, te zbog toga što je sadašnje izdvajanje za II. stup premalo. 'U idućih nekoliko godina, ako želimo održiv sustav, moramo povećati izdvajanja za II. stup na najmanje 10 posto', tvrdi Kosor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi